Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag15.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Arkitektur

De nominerade till Kasper Salin är…

Publicerad: 22 september 2016, 09:32

Under torsdagen på Business Arena presenterades de fyra nominerade till Kasper Salin-priset 2016. Galopp, vård, skola och bostäder var temat från de nominerade projekten.


Ämnen i artikeln:

Kasper Salin-priset

Kasper Salin-priset instiftades 1962 och är Sveriges mest välkända arkitekturpris. Årets pris delas ut på Arkitekturgalan den 29 november på Cirkus i Stockholm.

Nominerade med motiveringar:

Bro Park
📷
På 200 hektar mark i Bro utanför Stockholm ska ett centrum för svensk galoppsport etableras, en ny nationalarena. Två hus har placerats på varsin sida om områdets entréplats ­– ett mindre för jockeys och tävlingsledning och en större läktarbyggnad med paviljonglik karaktär.

Fakta:
Arkitekt: Gustav Appell arkitektkontor
Beställare/byggherre: Svensk Galopp

Nötkärnan Vårdcentral
📷
I Bergsjön utanför Göteborg skapar vårdcentralen en tydlig identitet åt en central plats. Utan att få lov att nudda mark är den en markering i stadsrummet och tillför kvaliteter på en plats som tidigare enbart använts för parkering. Huset gör på så sätt stor skillnad i många människors vardag.

Fakta:
Arkitekt: Wingårdhs genom Gert Wingårdh och Anders Olausson
Beställare/byggherre: Privat läkarpraktik genom Christer Andersson

Råå Förskola
📷
I en känslig miljö – längs strandängen mellan stad och hav – skriver projektet in sig i landskapet och samspelar med det, samtidigt som det tydliggör platsens unika karaktär. Träets materialitet tillsammans med en sinnrikt veckad takform gör byggnadens uttryck såväl tillbakahållet integrerad som egensinnigt stark.

Fakta:
Arkitekt: Dorte Mandrup Arkitekter
Beställare/byggherre: Helsingborgs stad

Studio 1
📷
Stadsdelen Torp utanför Göteborg växer fram i ett område med såväl äldre bostäder som naturområden och parkmark. Med avstamp i en traditionell bostadsform uppnår projektet arkitektonisk höjd och skapar sina kvaliteter i inre och yttre rum utan att störa den enkla stadsplanens idé med lamellhus i sluttande terräng.

Fakta:
Arkitekt: Johannes Norlander arkitektur
Beställare/byggherre: HSB

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Kasper Salin-priset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.