Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Christer Larsson: “Vi har lyckats kollektivt”

Publicerad: 2 juli 2019, 12:35

Christer Larsson.

Foto: Malmö stad.

Malmö har korats till årets arkitektkommun.


Ämnen i artikeln:

HSBMalmö

Malmö har korats till årets arkitektkommun, tätt följt av Örebro och Borås. Så här säger Christer Larsson, före detta riksarkitekt, till Fastighetsnytt om utnämningen: “Det är jätteroligt och bekräftar att vi har lyckats bra kollektivt inom staden”.

Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund rankar för tredje året i rad årets arkitektkommun och uppger att kommunerna i topp har lyckats kombinera ett högt bostadsbyggande med god arkitektur.

Christer Larsson, tidigare biträdande riksarkitekt och stadsbyggnadsdirektör i Malmö, förklarar för Fastighetsnytt hur staden lyckades kliva från femte till första plats i år.

– Det här handlar om ett flerårigt arbete tillsammans med branschen för att förstå vad vi och arkitekturen ska göra. Vi har en välfungerande översiktsplan, arkitekturpolicy och bostadsförsörjning i Malmö.

Bygger på två faktorer
Han tackar samtliga förvaltningar inom Malmö stad, inte bara huvudkontoret för riksarkitekten, för ett lyckat samarbete.

– Vi har haft bra dialog med alla parter. Det är jätteroligt och bekräftar att vi har lyckats lösa frågorna bra kollektivt inom staden.

Utmärkelsen bygger på två faktorer, enligt rapporten. Enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, som bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Och offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån byggplaner i relation till befolkningsutvecklingen.

– Den bostadspolitiska debatten handlar till stor del om hur vi ska bygga mer för fler – och det är naturligtvis viktigt. Men vi måste också prata mer om vad vi faktiskt bygger och hur vi tillsammans skapar en attraktiv arkitektur, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund, för pressen.

Topplistan över arkitekturkommunerna

- Malmö (77,9)
- Örebro (75,9)
- Borås (75,2)
- Norrköping (75,0)
- Upplands Väsby (74,0)
- Järfälla (71,9)
- Växjö (71,1)
- Lund (70,8)
- Tyresö (70,5)
- Karlstad (70,5)
- Stockholm (70,0)
- Uppsala (69,8)
- Landskrona (69,8)
- Nacka (69,3)
- Umeå (69,2)
- Täby (69,1)
- Simrishamn (67,8)
- Piteå (66,5)
- Linköping (65,5)
- Kungälv (65,5)

Sammanvägt indexvärde inom parentes. Källa: HSB

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

HSBMalmö

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.