Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Burell (S) om comebacken som arkitekt: “Jag ska starta egen låda”

Publicerad: 2 oktober 2019, 10:20

Olle Burell (S) lämnar yrkespolitiken i Stockholms stad för att bli arkitekt igen. Husen i bakgrunden har han ritat.

Foto: Olle Burell / Stockholms stad

Han lämnar yrkespolitiken och går återupptar sin karriär som arkitekt – innan det blir för sent. ”Jag har varit orolig för att bli helt out of date”, säger Olle Burell till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Stockholms stadSocialdemokraterna

Han lämnar yrkespolitiken och återupptar sin karriär som arkitekt – innan det blir för sent. ”Jag har varit orolig för att bli helt out of date”, säger Olle Burell till Fastighetsnytt.

Läs även: S-topp i Stockholm slutar – blir arkitekt

Redan som barn ritade Olle Burell (S) hus bredvid sin pappa, arkitekten Jan Burell, och följde sedan i faderns fotspår. Han utbildade sig på KTH och hann lämna beständiga avtryck som arkitekt i bland annat Nykvarn där han ritat flerfamiljshus och på Södermalm där han ligger bakom utformningen av askgravlunden på Maria Magdalena kyrkogård.

Flerfamiljshus i Nykvarn. Foto: Olle Burell

Under de senaste arton åren har han fokuserat på politiken men aldrig släppt tanken på att återigen jobba som arkitekt.

– Jag har känt viss oro för att jag ska hinna bli out of date och är det någon gång jag ska testa att ge det en ny chans så är det nu, säger han.

Socialdemokraterna ledde Stockholms stad i en rödgrönrosa majoritet under åren 2014 och 2018 och Olle Burell hade uppdraget som skolborgarråd. Efter valet 2018 tappade S makten som ett led i att Miljöpartiet valde att ansluta sig till de fyra borgerliga partierna och bilda ett grönblått styre. Sedan dess har Olle Burell varit oppositionsborgarråd. Den 14 oktober gör han formellt sin sista dag.

Startar egen firma

Sedan ska han ge sig tillbaka in i arkitekturbranschen. Förra gången var det som anställd på Brunnberg och Forshed, nu blir det som egenföretagare.

Askgravlunden på Maria Magdalena kyrkogård på Södermalm. Foto: Olle Burell

– Ja, jag ska starta egen låda. Det blir väldigt lärorikt och en helt ny grej för mig. Och sedan ska jag söka uppdrag, säger Olle Burell.

Direkt efter gymnasiet ritade han samhällsfastigheter tillsammans med sin pappa och på Brunnbergs och Forshed blev det bostäder. Framöver kan han tänka sig uppdrag inom båda områdena.

Vad tar du med dig från politiken in i arkitektrollen?

– Jag tar med mig den djupa insikten att politiken har stort inflytande och att det kräver att man tar stort ansvar och försöker nå samförstånd. Jag tar också med mig kunskap om hur processen ser ut och hur man kan nå till en punkt där idéer förverkligas.

Det finns många exempel på före detta politiker som bygger en konsultverksamhet på att sälja den kunskapen till bland annat fastighetsbranschen. Du har inte övervägt en sådan karriär?

– Nej. Jag har svårt att tänka mig att vara konsult utan att ha en penna i handen och skissa på saker. Att bara lobba för saker är inte min grej.

Läs även: S-topp i Stockholm slutar – blir arkitekt

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.