söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

Bilder: Nyréns vann – ska omvandla legendariska stråket i Göteborg

Publicerad: 20 oktober 2022, 11:46

Nyréns arkitektkontor blev med sitt bidrag AveNy vinnare i Göteborgs stads arkitekttävling för Kungsportsavenyn och Götaplatsen.

Det blir Nyréns som kommer att stå för utformningen av nya Avenyn och Götaplatsen i Göteborg. Det står klart efter att företaget vunnit arkitekttävlingen som Göteborgs stad utlyst.

Ämnen i artikeln:

SvepetNyréns ArkitektkontorGöteborg

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


I konkurrens med tre andra arkitektbyråer blev det alltså till slut Nyréns förslag för Avenyn och Götaplatsen som tog hem segern i arkitekttävlingen om en större upprustning och ny gestaltning av den klassiska stadsmiljön i Göteborg – 50 år efter den senaste stora omvandlingen av platsen.

Det var i november 2021 som kommunen och fastighetsägarna längs Avenyn undertecknade ett samverkansavtal om att tillsammans ta fram underlag för utvecklingen av stadens paradgata.

LISTA: Så ser bolagens kontorsbehov ut – nu och framåt: ”Minskat våra ytor”

Det vinnande bidraget, kallat AveNy, bedöms av tävlingsjuryn ha "en förståelse för platsen. AveNy bedöms vara ett realistiskt och väl genomarbetat förslag, med bra förankring i områdets funktion, kvaliteter och kulturmiljö".

Bild 1/4  Götaplatsen med den lekfulla vattenanläggningen och den nya trappanläggningen kring Poseidon som byggs av befintlig Fjäråsgnejs. Illustration: Nyréns

I tävlingsuppgiften ingick att presentera en samlad idé kring stadsrummet som ger en förflyttning av gatans dignitet i allmänhetens ögon och förbättrar gatans liv även vintertid.

Läs mer: Så ska långmilaren Persson styra Platzer mot framtiden

– Med vårt tävlingsförslag vill vi återupprätta Göteborgs gröna paradgata till en attraktiv plats för alla genom att vidareutveckla Avenyn och Götaplatsen slumrande kvalitéer, säger Bengt Isling, landskapsarkitekt på Nyréns Arkitektkontor, i en kommentar.

Nu ska det vinnande förslaget utvecklas vidare av Nyréns tillsammans med flera intressenter, ett arbete som beräknas pågå under hela 2023.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev