lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

“Arkitekturen behöver en mer central roll”

Publicerad: 19 februari 2016, 12:23

Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, fick under hösten i uppdrag av regeringen att utreda en ny politik för arkitektur, form och design. På fredagen presenterade han vad utredningen, som nu ligger ute på remiss, kommit fram till.

Ämnen i artikeln:

Christer Larsson

Det som fick mest uppmärksamhet när Christer Larsson i oktober överlämnade sitt första betänkande till kulturdepartementet, var utvecklingen av ArkDes till en myndighet för gestaltad livsmiljö. Under presentationen, som arrangerades av IQ Samhällsbyggnad och Arkus, rätades några av frågetecknen ut.

– Jag menar egentligen ingenting dramatiskt med det här, men en myndighet är statens sätt att organisera sig. En utvecklad ArkDes myndighet ska fungera som en framtidskikare för att kunna leda regeringen mot framtiden, säger Christer Larsson.

Han påpekar att det är viktigt att den nya politiken blir angelägen för hela landet, och tänker sig att den utvecklade myndigheten även ska ha regionala noder i exempelvis Umeå och Malmö.

Christer Larsson och utredningen menar att arkitektur, form och design har blivit alltför marginaliserat i dagens stadsutveckling, både i debatten och i den faktiska planeringen. Därför behöver frågan ett lyft – något en utvecklad myndighet skulle kunna hjälpa till med.

– Min syn på det här är att det är ett viktigt fält som kan göra skillnad. Jag blir så frustrerad när arkitektur blir marginaliserat i de stora systemen, att det bara blir en fasad. Därför är det så viktigt att vi får en ny plattform som betraktar arkitektur på ett annat sätt, säger Christer Larsson.

Utöver myndighetsfrågan diskuteras även en särskild fond som skulle stå för snabba pengar där innovativa och lite mer riskfyllda idéer skulle få en chans att utvecklas.

”Får inte hamna här om 20 år igen”
Larsson tar även upp det faktum att vi lever i en föränderlig tid – med många utmaningar. Bland annat ser han med oro på det faktum att det behöver byggas 700 000 bostäder på väldigt kort tid. Han menar att det finns risk att samhällets utmaningar glöms bort när det måste gå fort, att man glömmer bort exempelvis social hållbarhet när man snabbt måste bygga.

En idé som lyfts fram är att räkna med framtida sociala kostnader redan i investeringskalkylen – då framstår inte satsningar från början som särskilt dyra.

– Det är ändå just de omätbara sakerna som blir mest kostsamma i slutändan, på grund av bristfällig gestaltad livsmiljö, säger Christer Larsson.

– Det vi ser nu är effekterna av beslutet att marknaden skulle hantera bostadsfrågan, som togs för 20 år sedan. Vi får inte glömma bort att vi måste skapa livsmiljö för människorna, annars kommer vi att få ta tag i det här igen om 20 år.

Larsson säger att han inte riktigt vet hur man ska lösa problematiken, men att det i mångt och mycket är en byggherre-fråga.

Tommy Lehnberg, vd på organisationen Byggherrarna, håller med. Han menar att byggherrens roll måste förändras. Efter att ha förvaltat och underhållit fastigheter under lång tid, måste byggherrarna nu ta tag i framtidsfrågorna igen, menar Lehnberg.

– Just nu måste vi få med kapitalet och staten i samma båt igen, med en reserverad plats för medborgarna. Staten står just nu på bryggan – vi försöker ro så gott vi kan, men vi vet inte riktigt vart vi ska någonstans, säger Tommy Lehnberg.

Remissperioden pågår till 14 mars. Därefter ska Kulturdepartementet sammanställa svaren. Ambitionen från departementets sida är att det ska mynna ut i en ny politik som tas till riksdagen.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev