Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Arkitektoniskt ledarskap

Publicerad: 17 februari 2012, 09:20

Örjan Wikforss

“Fredsavtalets arkitekt, heter det. Och vi ser framför oss en kunnig person som med engagemang, okuvliga vilja och retorisk skicklighet syr ihop en fungerande helhetslösning. Det handlar om risktagande, mod och diplomati i skön förening. Men också om en förmåga att finna spelöppningar, ta överraskande grepp och se nya möjligheter i till synes omöjliga situationer.”


Ämnen i artikeln:

Örjan Wikforss

Rasmus Waern skriver i en kommentar i Svenska Dagbladet om det vinnande förslaget i tävlingen om Slussen: ”inte heller här fick arkitekturen någon försvarare. Det har kostat det. I stort sett alla röster har hörts utom förslagets. Arkitekterna kom över huvud taget aldrig till tals.” Så ger sig opinion och politik in i och ändrar förslaget: ”Slagorden slog bort både hus och stadsrum och av det som nu återstår måste nya kvaliteter resa sig.” Rasmus Waern påpekar att någon måste företräda förslaget och stå upp för det om det ska bli en bra debatt som verkligen utvecklar förslaget: ”När avvikande tankar ges företräde, måste de förklaras med talang och energi.”

Fredsavtalets arkitekt, heter det. Och vi ser framför oss en kunnig person som med engagemang, okuvliga vilja och retorisk skicklighet syr ihop en fungerande helhetslösning. Det handlar om risktagande, mod och diplomati i skön förening. Men också om en förmåga att finna spelöppningar, ta överraskande grepp och se nya möjligheter i till synes omöjliga situationer. Och när embryot till en lösning anas ha kraften att förklara, övertyga och genomdriva – att utöva ledarskap helt enkelt. En viktig förutsättning är att den person som anlitas för fredsmäklaruppdraget ges det fulla förtroendet, ansvaret och resurserna. Den här insikten återspeglas i många internationella organisationer. I den internationella standardiseringsorganisationen väljs kommittéordförandena i sexårs-perioder för att alla ska veta att de har tillräckligt med tid och resurser för att kunna ena de inledningsvis ofta djupt oeniga nationella företrädarna kring en världsstandard. När de lyckas med detta kan det leda till det vi kallar innovationer, betydande teknologiska genombrott som kan föras ut på marknaden. Det tar tid, men det är så mycket stora värden skapas.

Ifrågasatta ledarskap är det gott om numera. Det räcker inte längre med att ha formell auktoritet. Dagens ledare får finna sig i en obönhörlig kritisk granskning från alla håll. Ja, hela modellen med hierarkisk organisering ifrågasätts och ersätts av nätverksliknande organisering utan tydligt ledarskap. Samverkan är nyckelordet i organisationer med många ledare för delar av arbetet, men utan tydlig ledning av helheten. I en oöverskådlig mängd kompromisser och beslut på olika nivåer växer resultatet av arbetet fram. Ett resultat som omedelbart måste konsekvensbeskrivas och utvärderas eftersom ingen har levt sig in i och för sitt inre fullt ut förutsett konsekvenserna. Så har vi fått utvärderingssamhället där snart sagt allt utvärderas i efterhand. Ja, man kan få intrycket att vi har fler utvärderare än förslagsställare. Poängen är just att någon måste ta ansvaret för helheten och det är inte sällan där det brister när problem uppstår i efterhand.

Den nätverksliknande organiseringen har sin styrka i den snabba och smidiga – agila – kombinationen av kompetenser. Att arbeta i personliga och it-baserade nätverk inbjuder till gränsöverskridande samverkan och nya kunskapskombinationer. Lösningen är inte förutbestämd, den blir ett resultat av en delvis oförutsägbar process. Här finns möjligheter till genombrott och innovation. Här finns också möjligheter för entreprenörskap och bildandet av nya företag. Det är en lockande modell för många i en tid av ifrågasatta ledarskap och där eventuella ledarskap ska var delade ledarskap.

Men ingen ifrågasätter behovet av en fredsavtalets arkitekt, eller hur? Alla projekt behöver någon vars delansvar och specialitet är helhetsansvaret. Den som får det förtroendet, måste också få ordet och komma till tals.

Örjan Wikforss
Arkitekt SAR/MSA, professor i projektkommunikation KTH Arkitektur och samhällsbyggnad,
Partner i arkitekturanalys sthlm ab.

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 1, 2012

Ämnen i artikeln:

Örjan Wikforss

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.