torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

Arkitektkontoren går samman – Reflex och Ripellino blir ett

Publicerad: 30 september 2019, 07:29

Marco Testa och Alessandro Ripellino slår ihop Reflex och Ripellino arkitekter.

Reflex + Ripellino = sant. De tidigare konkurrerande arkitektkontoren slås ihop och blir ett enda bolag. Marco Testa och Alessandro Ripellino ger en bakgrund till affären för Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Alessandro RipellinoReflex Arkitekter

Reflex + Ripellino = sant. De tidigare konkurrerande arkitektkontoren slås ihop och blir ett enda bolag, kan Fastighetsnytt berätta.

I april förra året  förvärvade Reflex arkitekter  PS Arkitektur och nu fortsätter bolaget att växa i och med förvärvet av Ripellino arkitekter. Båda kontoren sitter i dag i samma hus på Renstiernas gata i Stockholm och kommer att behålla adressen även efter samgåendet.

Marco Testa, vd för Reflex, behåller vd-posten i det nya större bolaget. Genom förvärvet stärker Reflex sitt erbjudande inom bostäder och stadsbyggnad. Tillsammans har kontoren även ett stort antal hotell- och kontorsprojekt.

– Vi känner att det är rätt period att förstärka oss. Vi har många nya uppdrag generellt och har nyligen öppnat ett kontor i Göteborg. Vi kommer att komplettera varandra på ett bra sätt, säger Marco Testa till Fastighetsnytt.

Hur mycket betalar ni för Ripellino?

– Vi har hittat en affärsmodell som gör att det blir bra för både köpare och säljare. Det är en komplicerad affärsmodell som inbegriper en rad olika projekt så jag kan inte säga en rak summa, säger Marco Testa.

Sammanslagningen sker rent juridiskt den 1 januari 2020. Varumärket Ripellino behålls som en del av Reflex.

– Vi kommer inte att behöva flytta men vi kommer att göra om lokalerna lite grann, säger Marco Testa.

Kompletterar varandra

Det nya större kontoret stärker sitt erbjudande inom bostäder och stadsbyggnad samt ska driva ett stort antal hotell- och kontorsprojekt.

– Vi känner att det är rätt period att förstärka oss. Vi har många nya uppdrag generellt och har nyligen öppnat ett kontor i Göteborg. Vi kommer att komplettera varandra på ett bra sätt, säger Marco Testa till Fastighetsnytt.

Alessandro Ripellino, vd på Ripellino arkitekter, ser framemot samgåendet.

– Det är verkligen en spännande utveckling som vi tillsammans går in i, säger han till Fastighetsnytt.

Varför en sammanslagning just nu?

– Vi gillar stora, komplexa uppdrag och vi har alltid varit ett mellanstort och personligt kontor som levererar fin arkitektur. Men marknaden har blivit tuffare och det här ger oss stabilitet och ger oss fina uppdrag tillsammans. Vi kompletterar och stärker varandra säger Alessandro Ripellino.

Kommer sammanslagningen innebära någon kulturkrock?

– Nej. Vi har suttit i samma fastighet länge och vi känner varandra. Vi är ett mindre företag och det här innebär en förändring men arkitektarbetet är ett samskapande i ständig förändring, där finns alltid nyheter. Vi kommer att utvecklas vidare tillsammans, säger Alessandro Ripellino.

Även Marco Testa är övertygad om att sammanslagningen kommer att gå smidigt.

– Vi har samma starka intresse för arkitekturen. Vi går inte samman för att bli bredare större utan för att bli starkare, säger Marco Testa.

Efter samgåendet kommer kontoret bestå av cirka 85 personer. Cirka 70 av dem jobbar i dag för Reflex.

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev