Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Arkitekternas självförtroende lågt så in i Norden

Publicerad: 14 juli 2021, 10:10

Foto: Cembrit / Getty Images

När svenska arkitekter rankar vilket land i Norden som är mest framstående på arkitektur så röstar sju av tio på Danmark, medan samtliga nordiska grannar röstar på sig själva. Det visar årets arkitektundersökning från Cembrit som gjorts i Sverige, Danmark, Norge och Finland.


Björn Rundström

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se


— Resultatet förvånar mig inte, säger journalisten Mark Isitt, vinnare av Sveriges Arkitekters Kritikerpris 2018 och sedan två år bosatt i Köpenhamn.

Isitt menar att i jämförelse med Danmark domineras det svenska byggandet av några få stora aktörer som ofta styrs av kortsiktiga vinstintressen där arkitekten får svårt att hävda kvalitet. 

— Ska man försörja hundratals anställda vågar man sällan insistera på betydelsen av mjuka, svårmätbara värden som estetik och skönhet, fortsätter Isitt.

I undersökningen beskriver danska arkitekter sin arkitektur som innovativ och konstnärlig, medan svenska arkitekter beskriver sin som användarorienterad och pragmatisk. De finska arkitekterna beskriver också sin arkitektur som användarorienterad, men även blygsam. Norska arkitekter menar att deras arkitektur kännetecknas av att vara både konstnärlig och användarorienterad.

Arkitekternas roll i värdekedjan har varit i stort sett oförändrad de senaste tre åren anser de svenska arkitekterna, medan drygt fyra av tio arkitekter i Danmark och Norge upplever att de har fått mer inflytande och ökad status. De flesta av arkitekterna i Sverige och Norge upplever att entreprenörerna har fått ökat inflytande under samma tid.

Cembrit, tillverkare av fibercementskivor, har låtit PFM Research intervjua totalt 240 arkitekter i Sverige, Finland, Danmark och Norge per telefon.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev