Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Arkitekter fortsatt hårt pressade trots högtryck

Publicerad: 17 november 2021, 15:40

Arkitekter spår förbättrad konjunktur post corona men står inför nya svåra utmaningar med cementbrist, klimatomställning, utbrändhet och avmattning i bostadsbyggandet. Men vissa frågor väger lite tyngre än andra enligt Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.


Ämnen i artikeln:

Tobias OlssonSveriges ArkitekterFem frågor

Hur länge dröjer det tills branschen återhämtat sig helt?
– Snabbare än vi vågat hoppas på grund av bostadsbyggandet, korttidspermitteringar och stöd till korttidsarbete. Nu är arbetslösheten nere på lika låga nivåer som före pandemin. Om inte pandemin tar fart igen borde hela branschen ha återhämtat sig under nästa år och vissa av våra företagande medlemmar är redan där. Landskapsarkitektföretag, som ofta har offentliga beställare, långa kontrakt och är med i de tidigaste skedena, har klarat sig bäst generellt. Motsatsen gäller för inredningsarkitektföretag. Vi ser samma utfall i arbetslöshet för respektive grupp.

Läs även: Ökad optimism bland arkitekter - men risk för inbromsning kvarstår

Samtidigt flaggar analytiker för en utplaning på sikt, hur ser er prognos framåt ut?
– Arkitekterna spår ju generellt en förbättrad konjunktur framåt, men det finns ju risker med både cementkrisen och det stora omställningsarbetet som behöver göras. Det är ju ganska uppenbart att bostadsbehovet framåt inte enbart kan lösas med samma sorts nyproduktion vi hållit på med ett tag och samtidigt klara av att hålla oss inom 1,5 graders uppvärmning. 

Vilka är de största riskerna som hotar branschens gynnsamma konjunkturläge?
– Den stora risken, för hela samhällsbyggnadsbranschen, är att inte ställa om med tillräcklig hastighet till ett ekologiskt hållbart samhälle. Både för att klara samhällsutmaningarna förstås men också för att fortsätta vara relevanta, även ur ett internationellt eller exportperspektiv. Vi ser att regelverket kommer att ändras i mer klimatsmart riktning. Många arkitektföretag gör redan mycket och vill göra ännu mer, deras idéer och kunskap måste tas tillvara. Samtidigt behöver de företag som inte har skaffat sig tillräcklig kompetens ännu göra det, där har Sveriges Arkitekter en roll med att hjälpa till. En annan risk på kort sikt är att byggande tar stopp på grund av cementbristen. Det är ju en risk som också har möjligheter i sig där hela branschen måste undersöka nya byggmaterial och egentligen accelerera omställningsarbetet.

Läs även: Efter corona - två faktorer ritar om bostadsmarknaden

Hur väl har branschen lyckats hittills med sin kompetenshöjning inom hållbarhet?
– Bra, men det borde gå bättre och snabbare. De större företagen upplever ju generellt att de kan erbjuda kunden hela bredden inom ”hållbarhetskompetens” medan de mindre kanske är mer nischade mot mer specifika frågor. Många arkitektföretagare vittnar om att de erbjuder beställaren klimatsmarta lösningar och koncept som inte tas om hand. Byggbranschen kan ju vara lite konservativ!

Hur bör ökad risk för stress och utbrändhet inom branschen hanteras?
– Arbetsmiljö är ju arbetsgivarens ansvar och det är förstås viktigt att företagen har en bra arbetskultur. Med det sagt är det också ett branschproblem att många jobbar för mycket. I nuläget, efter pandemikrisen, behöver företagen börja anställa igen för att medarbetarna ska få en rimlig arbetsbörda och för att kunna växla upp. Vi vill inte tillbaka till hur det var innan pandemin med stress och utbrändhet. Det och att kombinera lösningar för klimatkrisen och bostadsförsörjningen blir branschens största utmaningar 2022. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.