onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

ArkDes stängs för renovering – så blir museet när det öppnar

Publicerad: 24 augusti 2023, 10:32

Den 28 augusti stängs ArkDes för en omfattande renovering. Den 14 juni 2024 nyöppnar museet.

Inom kort stänger arkitekturmuseet ArkDes på Skeppsholmen för en 10 månader lång renovering. När den statliga institutionen åter slår upp sina portar blir det i en ny skepnad med flera nyheter.

Ämnen i artikeln:

SvepetArkDesKieran LongStockholm

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Det är den 28 augusti som ArkDes, statens huvudmuseum för arkitektur och design på Skeppsholmen i Stockholm, stänger för en omfattande renovering som föregåtts av sex års arbete. Ansvariga arkitekter bakom omgörningen är byrån Arrhov Frick som tidigare bland annat nominerats till Mies van der Rohe Award och Kasper Sahlin-priset.

När museet nyöppnar den 14 juni 2023 kommer besökarna att mötas av en byggnad i en ny skepnad.

Den historiska entrén mot Excercisplan tas åter i bruk och en portal gestaltad årligen av olika internationella designers välkomnar besökarna in till museet.

Läs också: Kasper Salin-toppens känga mot fastighetsbranschen

Förbättrade utställningsytor och samlingsplatser skapas samtidigt som tillgänglighet, ljus, ventilation och säkerhet ses över för att skapa en bättre besöksupplevelse.

I den permanenta utställningen kommer bland annat föremål ur svensk designhistoria, arkitekturritningar och skisser, fotografier och personliga anteckningar att visas upp. Totalt har ArkDes en samling på över 4 miljoner föremål från 1880 till idag – en samling som gåtts igenom av museets intendenter under fem års tid.

Från vänster: Johan Arrhov, Kieran Long, Karin Nilsson och Henrik Frick.

Foto: Viktor Fremling

"Utsikten" är en hittills oanvänd plats på baksidan av huset med storslagen utsikt över Strandvägen och Djurgården dit familjer kommer att välkomnas för lek, avkoppling och nöje.

Läs också: Lista: 7 städer som byggts från scratch

Den första tillfälliga utställningen blir internationellt uppmärksammade Designing Motherhood.

– Den 14 juni 2024 välkomnar vi besökarna till ett helt nytt museum och en ny besöksupplevelse. En plats där möten och interaktion med en tidigare outforskad berättelse inleds. Vi på ArkDes kommer att visa nutid, dåtid och framtid inom arkitektur och design i Sverige på ett sätt som vi inte har gjort tidigare, säger Kieran Long, överintendent ArkDes, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev