torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

ArkDes förblir egen myndighet

Publicerad: 28 april 2016, 07:37

Bild: ArkDes.

Kulturdepartementet meddelade på torsdagen att ArkDes kommer att finnas kvar som en egen myndighet. Det betyder att det förslag på sammanslagning med Moderna Museet och ombildning till Myndigheten för gestaltad livsmiljö som varit på förslag inte längre är aktuella.

Ämnen i artikeln:

ArkDes

Från ArkDes sida ser man positivt på beskedet.

– Det här är ett mycket glädjande besked. Ledstjärnan för ArkDes medarbetare har hela tiden varit att göra ett så bra jobb som möjligt för publiken och det kommer vi fortsätta göra själva och i samarbete med andra kollegiala institutioner och organisationer. Arkitektur- och designfrågor är så avgörande för alla människors livsvillkor, säger Kerstin Brunnberg, tf. överintendent på ArkDes.

ArkDes kommer enligt regeringen även framöver att ha som huvuduppgift att vara nationellt arkitekturmuseum respektive att bedriva en främjande, samverkande och debatterande verksamhet.

– Nu har vi tagit det avgörande beslutet att förstärka och utveckla ArkDes som en egen myndighet. ArkDes ska vara den nationella kulturarvsinstitution som den svenska arkitekturen förtjänar, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

Justeringar av ArkDes uppdrag och gränsdragningen gentemot andra myndigheters ansvarsområden kommer att behöva göras inom ramen för det pågående arbetet med översynen av politiken för arkitektur, form och design. I dessa delar ska regeringen återkomma under mandatperioden.

I samband med beskedet meddelar regeringen också att man “snarast” kommer att påbörja arbetet med att hitta en ny chef till ArkDes, då förordnandet av Kerstin Brunnberg som chef löper ut den 30 juni.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev