lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

Anrika skolhusen byggdes om till hyresrätter

Publicerad: 30 mars 2023, 09:17

Kungsbroskolan i Tidaholm har transformeras till bostäder i Link Arkitekturs regi. Till höger ansvarig arkitekt Johanna Rydin. Bilden är ett montage.

De anrika skolbyggnaderna i Tidaholm kunde bevaras och blev istället bostäder. I februari kunde de första hyresgästerna flytta in i sina nya lägenheter.

Ämnen i artikeln:

SvepetLINK Arkitektur

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Längre ned i artikeln kan du se bilder från projektet.

Två äldre skolbyggnader i västgötska Tidaholm, varav den ena uppfördes 1876, har transformerats till 26 hyresrätter bestående av främst två- och trerumslägenheter. Det är fastighetsägaren Tidaholms Bostads AB som i samarbete med Link Arkitektur låtit omvandla de historiska byggnaderna.

När lägenheterna i Kungsbroskolan lades ut på det allmännyttiga bostadsbolagets hemsida blev de snabbt uppbokade och i februari 2023 kunde de första hyresgästerna flytta in.

Läs också: Bilder: Vattentorn och brandstation – fem udda byggnader som blivit bostäder

Bild 1/3  Kungsbroskolan efter transformeringen till bostäder. "En av de roligaste detaljerna som vi har valt att bevara är de gamla trapporna, som är nötta av hundratals barnfötter som sprungit där sedan skolan byggdes i början av 1900-talet" säger Johanna Rydin, ansvarig arkitekt.

Foto: Sebastian Streith

I ett pressmeddelande skriver Link att deras utgångspunkt var att genomgående bygga om så lite som möjligt med hänsyn till såväl ekonomisk som miljömässig hållbarhet samt för att kunna svara mot q-märkningen.

Enligt en ekonomisk kalkyl som Link genomförde redan efter förstudien blev inte blev dyrare att bygga om de befintliga byggnaderna än att riva att bygga nytt.

Läs också: Allt större intresse för att omvandla kontor till bostäder – så gör du

– Många invånare har en relation till skolan och det vore en stor förlust både kulturhistoriskt och miljömässigt att riva och bygga nytt. Vi har ritat om så lite som möjligt, med stor respekt för de vackra gamla skolorna. Gestaltningsmässigt underordnar sig ändringarna historien, samtidigt som de skapar möjligheter för vår tids behov. En av de roligaste detaljerna som vi har valt att bevara är de gamla trapporna, som är nötta av hundratals barnfötter som sprungit där sedan skolan byggdes i början av 1900-talet, säger Johanna Rydin, ansvarig arkitekt på Link Arkitektur, i en kommentar.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev