Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Aktörer klara för bygget av Ulleråker

Publicerad: 13 december 2016, 09:57

Visionsbild för det norra kvarteret, av Midroc och Riksbyggen i samarbete med EG Architects, Archus Arkitekter och Karavan.

Fyra byggherrar och sju arkitekter har vunnit den första markanvisningen för att bygga i centrala Ulleråker i Uppsala, en stadsdel som framöver ska få 7 000 nya bostäder.

Ämnen i artikeln:

ArchusBelatchew ArkitekterHökerum ByggMidroc FastigheterRiksbyggenUppsala

Fyra byggherrar och sju arkitektbolag har vunnit den första markanvisningstävlingen för att bygga i centrala Ulleråker i Uppsala, en stadsdel som framöver ska utvecklas med 7 000 nya bostäder.

Uppsala kommun testade ett nytt grepp i tävlingen, när man efterfrågade tävlande team för utvecklingen av hela kvarter, för att få till ett bra samarbete mellan byggherrar och arkitekter redan från början. 22 team med 36 olika aktörer lämnade anbud i tävlingen.

– Vi har arbetat efter en ny modell där vi efterfrågat tävlande team där varje enskilt team med byggföretag, arkitekter och landskapsarkitekter som vanligt arbetat med sin del av kvarteret men också arbetat i team tillsammans med en annat byggföretag i samma kvarter, på hållbarhet och kvalitet, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan – och byggnadsnämnden.

I det norra kvarteret är vinnarna Midroc och Riksbyggen i samarbete med EG Architects, Archus Arkitekter och Karavan.

I det sydvästra kvarteret vann Hökerum Bygg och Sveafastigheter Bostad i samarbete med Belatchew Arkitekter, Kirsh+Dereka Arkitekter, MORF landskapsarkitektur, och statens lantbruksuniversitet.

Varje team bygger sin del av kvarteret. Totalt rör det sig om cirka 500 lägenheter i de två kvarteren.

– Det ser bra ut för framtiden och dessa kvarter bidrar till kommunens målsättning att få tillbaka de investeringar vi gjort när vi köpte marken. I och med att vi äger marken, har vi kunnat ställa tydliga krav som de vinnande teamen lyckas bra med att leva upp till, säger Kristina Mårtensson, projektchef för Ulleråker.

Nu pågår en detaljplaneprocess där kommunen bland annat fördjupar arbetet med att säkerställa skyddet av grundvattnet och en bygglovsprocess. Trolig byggstart om allt går som beräknat är att bygget kan komma igång under 2018.

Anbuden är ännu inte offentliga.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev