Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

AIX-arkitekt blir husarkitekt på KB

Publicerad: 25 juni 2019, 10:36

Anders Rosenberg. Foto: AIX Arkitekter.

Statens Fastighetsverk har utsett Anders Rosenberg från AIX Arkitekter till ny husarkitekt och generalkonsult för Kungliga biblioteket i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

AIX ArkitekterStatens Fastighetsverk

Statens Fastighetsverk, SFV, har utsett Anders Rosenberg från AIX Arkitekter till ny husarkitekt och generalkonsult för Kungliga biblioteket i Stockholm.

Uppdraget sträcker sig över tre år, men möjlighet till förlängning i ytterligare sex år.

– Det gläder mig mycket att vi fick detta uppdrag och det ska bli väldigt roligt att arbeta med Kungliga biblioteket. Byggnadens betydelsefulla verksamhet, dess intressanta byggnadshistoria och stora arkitektoniska och kulturhistoriska värden inspirerar, säger Anders Rosenberg.

Kungliga biblioteket är Sveriges nationalbibliotek som samlar in och bevarar allt tryckt material som ges ut i landet sedan 1661. 1878 flyttade Kungliga biblioteket in i sin nuvarande byggnad vid Humlegården.

Uppdraget grundar sig i att SFV har upphandlat så kallade husarkitekter till ett trettiotal “särskilt krävande miljöer”. En husarkitekt ansvarar för helheten, och ska samordna de kompetenser som behövs.

Några andra exempel där husarkitekter finns är Botaniska trädgården i Lund, Dramatiska teatern i Stockholm, Ölands norra udde och residenset i Göteborg.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev