Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Agera snabbt och tänk långsiktigt!

Publicerad: 17 oktober 2015, 08:39

Linda Camara och Cecilia Holmström, Tengbom.

Sverige har en unik möjlighet att hjälpa de som flyr och samtidigt bygga för vårt framtida samhälle. De nödvändiga snabba besluten måste kombineras med långsiktighet, hållbarhet och kvalitet. Dessutom bör regeringen se till att kvalitet och hållbarhet får högre prioritet när LOU tillämpas, vilket föreslås i den nya utredningen Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design.


Ämnen i artikeln:

Tengbom Arkitekter

Sverige har en unik möjlighet att hjälpa de som flyr och samtidigt bygga för vårt framtida samhälle. De nödvändiga snabba besluten måste kombineras med långsiktighet, hållbarhet och kvalitet. Dessutom bör regeringen se till att kvalitet och hållbarhet får högre prioritet när LOU tillämpas, vilket föreslås i den nya utredningen Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design.

Tusentals flyktingar kommer till Sverige varje vecka. Gymnastiksalar och hotell görs om till flyktingboenden. I Stockholm byggs nu en 700 kvadratmeter stor tillfällig byggnad för mottagande i anslutning till Centralstationen. Man talar till och med om tältläger. Den akuta situationen kräver snabba och smarta beslut.

Timingen med presentationen av utredningen för Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design kunde inte vara bättre. Nu mer än någonsin behöver vi komma ihåg vikten av arkitektur och god samhällsplanering.

Miljonprogrammen kom också till i akut bostadsbrist. Det betraktades då som kostnadseffektivt och funktionellt boende, där rationalitet och upprepning var en del av ett succétänkande. Idag ser vi att mycket glömdes bort: skalan, omsorgen om detaljer och identitet. Nu betalar vi höga kostnader för att rusta upp miljonprogrammen inte bara ur ett byggnadstekniskt perspektiv, utan även ur ett socialt och samhällsbyggnadsperspektiv.

Då handlade det om att bygga bort bostadsbrist, avskaffa trångboddheten och höja bostadsstandarden. Nu ska vi bygga för unga och för dem som flyr från krig och förtryck. I utredningen uppmuntras till ett synsätt där kravet på bostadsbyggande ses som en möjlighet för att öka integrationen, skapa goda livsmiljöer och ett hållbart samhälle. Vi håller med utredaren Christer Larsson när han skriver “Möjligheten kommer inte tillbaka inom vår livstid – ta den.”

Det finns en sprängkraft och styrka i arkitektur, form och design som inte tillvaratas i dag. Arkitekters kunskap och kompetens kan bidra mycket mer till att vi i Sverige både kan uppfylla våra höga ambitioner samtidigt som vi har en hållbar samhällsutveckling med minskade demografiska, ekonomiska, sociala och geografiska klyftor.

Vi behöver mer samverkan och fokus på processen men också en ökad insikt om den goda arkitekturens betydelse, om vad skönhet och omsorg om gestaltningen gör för vårt välbefinnande och vår syn på det samhälle vi lever i. Vi har inte råd att låta bli att tänka på kvalitet och långsiktighet. Vi måste se till att det som planeras och byggs nu bidrar till utvecklingen av det mångkulturella och väl fungerande samhället. Allt annat kommer att bli dyrt på sikt.

Bostadsbyggandet har länge varit en het fråga, nytänkande och kostnadseffektivitet har efterfrågats i flera år. Industriellt byggande, moduler och billiga material, förenkling av planering och lättnader av lagar och regler är åtgärder som ofta diskuteras. Mycket av detta kan gynna bostadsproduktionen och rätt skött kan vi få innovativa och prisvärda bostäder som utvecklar och bidrar till våra städer. Men vi vill också peka på risker. I tider av akut bostadsbrist ligger det nära till hands att tänka allt för kortsiktigt. Att modulerna blir allt för förenklade, staplade och placerade för segregerat. Att upprepningen och förenklingen dras för långt.

Det är när kvalitet, långsiktighet och samhällsplanering nedprioriteras eller glöms bort som segregation och utanförskap växer.

Några av utredningens resultat bör tillämpas omedelbart. Regeringen måste arbeta för att ändra förutsättningarna för upphandling enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU). Så länge pris alltid prioriteras på bekostnad av kvalitet och långsiktig hållbarhet kan vi inte skapa ett gott framtida samhälle. Detta gäller i hela landet. Det är viktigt att stat och kommun bevakar och föregår med gott exempel i detta. Kommuner och beställare behöver också stöd – som utredningen föreslår – i en ny myndighet för gestaltad livsmiljö.

Arkitekturen har en betydande eller till och med avgörande roll. Det handlar inte om monument eller tak över huvudet. Med god arkitektur skapar vi förutsättningar och de viktigaste verktygen för social hållbarhet, välmående medborgare och konkurrenskraft. Tillväxt och välfärd helt enkelt. Att planera och bygga – med lärdom från historien och insikt om vår framtid – är det viktigaste uppdrag vi har.

Linda Camara, Kontorschef Tengbom arkitekter Kalmar
Cecilia Holmström, Bostadsexpert Tengbom arkitekter

Ämnen i artikeln:

Tengbom Arkitekter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.