Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

98 procent återbruk när arkitekt får nytt kontor

Publicerad: 6 maj 2021, 13:41

Foto: Jason Strong

Genom att ifrågasätta behovet lyckades Link Arkitektur med en hög grad hållbarhet i sitt nya Stockholmskontor.


Ämnen i artikeln:

LINK ArkitekturStockholmKlimatarbetet i fokus

Vid årsskiftet flyttade Link Arkitekturs Stockholmskontor in i nya lokaler i Trikåfabriken i Hammarby Sjöstad. 

– Hållbarhet och gestaltning har varit ledord i arbetet med att skapa ett flexibelt kontor. Vi ville visa hur långt man kan komma i mötet mellan gestaltning och återbruk om man väljer att sätta höga mål. Förhoppningsvis kan vi inspirera fler att göra likadant, berättar Linda Santesson, regionchef.

Grunden i ett arkitektkontor är gemenskap, dialog och styrkan av att samla all kompetens – oavsett om det sker fysiskt eller digitalt. Medarbetarnas samlade expertis och engagemang i projektet har varit viktigt, skriver Link Arkitektur i sitt pressmeddelande.

Läs även: Spotify om den flexibla arbetsplatsen framåt: ”Vill vara oberoende av location”

– Vi ser flytten som ett steg i en längre process där vi använder vårt eget kontor som ett verktyg i själva verksamheten och vi har bjudit in hela kontoret i arbetet. Till exempel har vi använt VR-visningar och prototyper för att testa olika lösningar. Målet har varit att jobba helt transparent och vi har haft en gemensam projektvägg med idéer, tidplan och delbeslut, berättar Ylva Åborg, uppdragsansvarig arkitekt och biträdande regionchef.

Att ifrågasätta behovet är första steget i hållbarhet, konstaterar Link. Funktioner som behövs finns kvar, men resten har valts bort. Ytorna har omfördelats och gemensamma arbetsytor och fokusrum har prioriterats framför stora, enskilda platser. Mottot har varit att allting som inte är återbruk ska vara av trä. Detta har enligt Link gjort att kontorsflytten kunde uppnå 98 procent återbruk.

Snart är dock planen att kontoret ska flytta igen, till en närliggande fastighet som kontoret själva är med och utvecklar. Nuvarande kontor har utformats med det i åtanke. Platsbyggda förvaringsmöbler kan antingen flyttas med eller tas över av nästa hyresgäst. Lokalen ska bli en testbädd för nya idéer. 

Johanna Åfreds

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.