måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

70 000 kvadrat ska utvecklas i centrala Stockholm – stora överdäckningsprojektet går vidare

Publicerad: 13 augusti 2020, 13:41

Markerat område visar det som går under namnet Centralstaden. Foto: Jernhusen

Jernhusen och Stockholms stad är nu ett steg närmare en ny detaljplan för ”det sista stora sammanhängande utvecklingsområdet i centrala Stockholm” – ett arkitektteam ska nu väljas ut.

Ämnen i artikeln:

CentralstadenJernhusenStockholms stad

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Utvecklingen kring centralstationen i Stockholm, ”Centralstaden”, har pågått länge. Än är det många pusselbitar som ska på plats innan spaden sätts i marken. 

Området det handlar om är alltså 70 000 nya kvadratmeter som skapas främst genom en överdäckning av spårområdet mellan dagens station och Stockholm Waterfront, mellan Vattugatan i söder och Kungsbron i norr. 

Läs även: En överdäckning i city allt närmare

Under hösten inleds processen med att hitta det arkitektteam som ska forma området. Det första steget är en så kallad prekvalificeringsprocess, som ska resultera i fyra team som får ge sina förslag för området i ett så kallat parallellt uppdrag. 

”Vi har valt formen parallella uppdrag eftersom uppdragets komplexitet kräver att vi tar in flera olika förslag och att vi kan ha en löpande dialog mellan byggherre och förslagsställare” skriver Jernhusen på sin hemsida. 

Men än är det långt kvar. Under 2021 bedöms de parallella uppdragen vara avslutade. Då tar en samrådsprocess vid – för att till slut landa i en ny detaljplan som kan antas tidigast 2024. Delar av projektet väntas därefter påbörjas först 2026. 

Läs även: C: Bygg ”Klarastaden” i Stockholm city

Vinnaren i det parallella uppdraget får arbeta vidare med detaljplanen och första etappen i genomförandet. 

Visionen är ”en klimatneutral stadsdel med mer grönska, nya arbetsplatser, publika stadsrum, handel, service, kultur och bostäder”. I allt detta ska också själva stationen växa för att möta framtidens kapacitetsbehov. 

Arbetet med en ny detaljplan för området är ett samarbete mellan Jernhusen, Stockholms stad och Trafikverket. 

 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev