Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Vi som lever i den yttersta tiden

Publicerad: 10 november 2015, 17:00

Bojan Ticic.

Foto: Sigurdur J Ólafsson.

För en tid sedan utkom IMF:s senaste Fiscal Monitor Report. Lagarde med team levererade lika vältajmat som förväntat en dyster beskrivning över världsekonomin.


Ämnen i artikeln:

Bojan Ticic

Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 5.

För en tid sedan utkom IMF:s senaste Fiscal Monitor Report. Lagarde med team levererade lika vältajmat som förväntat en dyster beskrivning över världsekonomin. Egentligen är det väl inte världsekonomin som beskrivs i rapporten, utan de olika staternas situation avseende balanser och obalanser i deras respektive nationalräkenskaper. Det har dock bäring på världsekonomin eftersom saker och ting som bekant hänger ihop. IMF skriver att ”Världsekonomin upplever nu en viktig övergång som skapar osäkerheter; råvarupriserna har sjunkit kraftigt, med negativa konsekvenser för exporterande länder”.

Riksbanken har lönlöst testat allt för att försöka blåsa upp inflationen och försöker nu importera inflation genom att söka sänka kronans värde genom kvantitativa lättnader och extremt låga räntor. Aggressiviteten har medfört att man fått något av en episk bostadsbubbla i knät. En snittamorteringstid på hundrasextio år, en skuldkvot på typ femhundra procent, en ofähig regering och fullständigt skenande priser i övrigt. En nyligen publicerad rapport menar dessutom att läget inte alls är särskilt bekymmersamt eftersom svenskarna har en massa ”dolda” tillgångar som de redan betalat via skattsedeln – alltså pensionsavsättningar och diverse andra försäkringar inom välfärdssystemet. Ett osedvanligt flagrant exempel på fartblindhet, om ni frågar mig. Det kommer dock mer.

Sverigedemokraterna håller på att bli landets största parti. Ett parti som okontrollerat snabbt vuxit fram som ett i raden av europeiska högerpopulistiska partier med tveksamt förflutet och med endast xenofobin och ultranationalismen gemensamt. Partiets vinningar i opinionen sker obehagligt koherent med den pågående flyktingkrisen i Europa där nästan hundrafemtiotusen människor varje vecka korsar gränserna på jakten efter en drägligare tillvaro.

Professor Hans Roslings upplysande föredragningar om hur världen ser ut har fått oss alla att känna ett stort mått av obehag inför vår egna chauvinism. Världen har tydligen aldrig varit mer välmående, fredlig och frisk än den är nu, vilket också är den bidragande orsaken till att migrationsmönster förändras. Och till att vi får allt svårare att förstå världen.

Den globaliserade, sammanflätade ekonomin och den snabba tekniska utvecklingen har med stor sannolikhet förändrat världen i grunden. Vi lever i en tid där alltså världens största taxibolag inte äger en enda bil, världens största medieföretag inte gör något eget innehåll, världens största detaljhandlare inte säljer några varor och världens största hotellföretag inte äger ett enda hus. Det är därför etablerade ekonomer som Lagarde och Ingves har allt svårare att få saker att gå ihop och att förklara även de enklaste av samband med hjälp av de ekonomiska teorier som de har tillhands.

Vi lever nog inte i den yttersta tiden, trots allt. Men vi lever definitivt i början på en helt ny era. Vi måste bara förstå det.

Bojan Ticic
Associate director, Capital Markets, CBRE

Ämnen i artikeln:

Bojan Ticic

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.