Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Vi måste gemensamt starta om Sverige”

Coronapandemin har vänt uppochned på tillvaron för hela samhället. Det som behövs nu är en modig agenda för reformer, omvandling och utveckling, skriver

Publicerad: 4 juni 2020, 13:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Andreas Hatzigeorgiou, vd Stockholms Handelskammare, önskar genomtänkta reformer för att kickstarta Sverige ur krisen.

Montage: Cornelia Nordström / Mostphotos


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetStockholms Handelskammare

Det gäller både privat och affärsmässigt. Många har tagit skada och ännu fler kan drabbas – endera själva eller genom nära och kära. 

Det råder inget tvivel om att första halvan av 2020 varit smärtsam och sorglig. Vi står mitt i en kris.

Läs även: ”Regeringens stödpaket till hyresgäster väcker frågor” 

Samtidigt behöver vi göra vårt yttersta för att påminna oss om att det kommer en dag efter corona. Vi behöver leta efter – och skapa – ett ljus i tunneln. Förr eller senare kommer Sverige och världen att startas om. Då krävs nya insatser, vilka hjälper till att dra i gång vårt land – samtidigt som de ska lägga grunden för en sund och hållbar tillväxt. För att lyckas med detta behöver Sverige en modig agenda för reformer, omvandling och utveckling. 

Sverige står inför en historiskt brant uppförsbacke och vi har dessutom en reformskuld att beta av.

Det är med den bakgrunden Stockholms Handelskammare tagit initiativ till den Omstartskommission som Klas Eklund, en av Sveriges ledande ekonomer, fått i uppdrag att leda. Ytterligare tio av vårt lands absolut främsta experter ska tillsammans identifiera och lägga fram konkreta förslag till hur nystarten ska gå till – hur Sveriges jobb och välstånd ska kunna främjas framöver.

Vår övertygelse är att det går att komma starkare ut ur en så mörk kris som coronapandemin. Slutet på smittan kan bli början på en resa där slutdestinationen är ett mer innovativt, hållbart, samman- och uppkopplat land.

Det kommer inte att vara enkelt. Modiga reformer kommer att kräva vissa tuffa beslut. Sverige står inför en historiskt brant uppförsbacke och vi har dessutom en reformskuld att beta av.

Vi ska heller inte inbilla oss för en sekund att and­ra länder kommer att agera passivt. Många länder kommer att göra allt i deras makt för att dels dämpa effekterna av coronakrisen, men också flytta fram sina positioner. Här behöver Sverige agera kraftfullt och kreativt för att inte bli omsprunget.

Läs även: ”Högt byggande nödvändigt för att rädda sysselsättningen” 

Vi hoppas och tror att regering och samarbets­partier är beredda att öppna upp för modiga reformer och ta itu med de flaskhalsar som länge bromsat Sverige.

Den kanske mest uppenbara är, naturligtvis, bostadsmarknaden. Vi behöver en fungerande bostadsmarknad, med rörlighet och bostadsbyggande som löser bostadsbrist, trångboddhet och tacklar de undermåliga livsvillkor som numera etsar sig fast inte minst runt om våra storstäder.

Omstartskommissionen kommer att kunna bidra till fokus, analys och konkreta reformförslag för att stödja Sveriges långsiktiga konkurrenskraft. När riksdagen öppnar och budgetarbetet drar i gång kommer det att finnas en rejäl och handfast plan på bordet för hur vi omstartar Sverige.

Vår förhoppning är att politiken tar chansen till en framgångsrik omstart för Sverige.

Andreas Hatzigeorgiou, vd Stockholms Handelskammare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.