Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Sverrir Thór: Varför fick vi inte den framtid som filmen visade?

Den som ser 1980-talsfilmen Tillbaka till framtiden i dag måste undra hur vi hamnade här. Vår samtid är inte alls den framtid som filmen målade upp. Vad gick snett? skriver Sverrir Thór.

Publicerad: 14 september 2020, 13:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetBusiness Arena Stockholm

Kommer någon ihåg 21 oktober 2015? Datumet som i USA kommit att kallas för Back to the Future Day, datumet som Marty McFly och Doc Brown reste till i framtiden i Hollywoodfilmen Tillbaka till framtiden från 1985. Då framstod oktober 2015 som en till synes trevlig framtid där bilar kunde flyga och vem vet, kanske miljöhotet var avvärjt tack vare smarta tekniklösningar.

Denna vecka skulle det varit Business Arena Stockholm.

Fundera på det. Titta sedan på 2020 och då måste man ju fråga sig: Hur f-n hamnade vi här? Vi har en pandemi som på nio månader har bragt uppåt en miljon människor om livet, lamslagit världen ekonomiskt och som inte visar några som helst tendenser att avta. Vi har en global säkerhetspolitisk situation som känns farligare än på länge, flyktingläger i brand, rekordstora skogsbränder som härjar på olika håll, en värld som av någon obegriplig anledning fortfarande delas itu av frågan om folks ursprung och ett USA som för varje dag som går verkar komma närmare till att implodera. En värld i brand helt enkelt.

Läs även: Är bostäder en säker hamn i coronatider?

Denna vecka skulle det varit Business Arena Stockholm. Årets höjdpunkt för oss på Fastighetsnytt och även får en stor del av vår bransch. På grund av pandemin har vi behövt skjuta upp Business Arena och tack vare pandemin är inget sig likt. Lägg till det ovannämnda och visst känns det som att vi befinner oss i ett parallelluniversum? Att det skapats en alternativ tidslinje, en mörk värld som för tankarna till mer dystopiska filmer som Flykten från New York eller Terminator-filmerna. Eller kanske bara till Tillbaka till Framtiden II där det just uppstod en alternativ tämligen dystopisk tidslinje och där skurken Biff Tannen (som utseendemässigt blev kusligt lik en viss nuvarande president i USA) med insyn i framtiden kunde skapa sig en oerhörd förmögenhet samtidigt som samhället runtomkring honom förföll.

Läs även: Lämnar kaffet en bitter eftersmak? 

Alternativa tidslinjer eller ej, vi kan i alla fall konstatera att 2020 inte har blivit som vi tänkt oss men nu är det givetvis bara att gilla läget och gemensamt ta oss vidare. Corona är inte den första pandemin som slår mot världen, vi har inte historiens första flyktingvåg, skogsbränder lär ha förekommit och imperier har imploderat. Världen står inte i brand för första gången, och sannolikt inte den sista heller, och (misströsta inte) Business Arena kommer att äga rum lite senare än vanligt. Vår värld är dynamisk och människan är en dynamisk varelse begåvad med en enorm förmåga att ta sig an utmaningar och lösa dem. Eller som det heter: improvise, adapt, overcome. Vi kommer eventuellt att komma sargade ut ur 2020 (och förmodligen 2021 också) men vi kommer att komma tillbaka starkare än någonsin.

 Sluta jinxa vår framtid

Med det sagt så skrev jag en krönika på Fastighetsnytt.se i oktober 2015 med anledning av att det var Back to the Future Day. Minns inte riktigt vad jag skrev men om minnet inte sviker helt så konstaterade jag att även om det förvisso inte blev riktigt som man förutspådde i filmen så finns det ett normativt element i science fiction-genren där vi formulerar visioner som blir något av en guidning för framtiden. Så blev det även i Tillbaka till framtiden II och därför vill jag avsluta med en uppmaning till alla samtida och framtida filmmakare: Sluta jinxa vår framtid!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.