Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Sverrir Thór: Vad vet vi om hemmajobbandets betydelse på sikt?

Hur mycket längtar vi egentligen efter att komma tillbaka till kontoret? Sverrir Thór har sökt svaret på Linkedin.

Publicerad: 1 september 2020, 08:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Strax efter semester skrev jag en krönika här på Fastighetsnytt under rubriken ”Glöm det nya normala” där jag argumenterade för att vi efter att coronadammet lagt sig i stort kommer att återgå till vårt gamla förhållningssätt till arbete och allmänna sammankomster, det vill säga: vi kommer att vilja mötas fysiskt igen.

Läs även: Glöm det nya normala! 

Krönikan väckte en hel del reaktioner, den delades friskt i sociala medier och även om jag för det mesta fick positiva reaktioner på min tes så fanns det de som tyckte att jag var ute och cyklade. Jag fick till och med tipset att kolla med folk i andra branscher än fastighetsbranschen om vad de tyckte, som en reaktion till följande textrad:

”Baserat på mina samtal med folk i branschen samt den dagliga genomgången av flödet i sociala och traditionella medier så kan jag konstatera att de flesta ser ut att dela min bild av framtiden”.

Läs även: Gränsen mellan coworking och traditionella kontor suddas ut

Visst är det så att det finns en viss tendens till skevhet när man pratar med branschfolk i vår bransch då hela deras affär ju bygger på att folk går till kontoret så jag tog till mig detta tips och gjorde det näst bästa. Jag skapade en enkät på Linkedin med frågan:

”Hur många dagar i veckan skulle du helst jobba hemifrån?”

Svarsalternativen var fyra då detta är det maximala som LinkedIn erbjuder: 

4-5 dagar.

2-3 dagar.

1 dag.

Aldrig.

Totalt svarade 386 personer varav mer än hälften (54 procent) valde alternativet 2-3 dagar medan 25 procent valde 1 dag och 11 respektive 10 procent valde aldrig respektive 4-5 dagar.

Vad ska man då dra för slutsatser av detta? Först av allt vill jag medge att jag vid närmare eftertanke borde ha formulerat alternativen annorlunda så att ytterligheterna 5 dagar och aldrig skulle ha varit singulärer och att man sedan kunnat välja 1-2 dagar eller 3-4 dagar.

Tendensen är tydlig 

Uppenbarligen kan man tolka svaren så att fler hellre skulle vara på kontoret varje dag än att aldrig vara där, sedan blir det klurigare och då handlar det så klart om en analys kring huruvida majoriteten av dem som valde 2-3 dagar egentligen skulle föredra 2 dagar framför 3 dagar.

Här är det förstås oerhört svårt att veta, men själv tenderar jag åt uppfattningen att fler skulle valt 2 dagar om det fanns ett sådant alternativ, eller snarare att fler skulle valt 1-2 dagar än 3-4 dagar. Detta då en ganska stor andel av de svarande, en av fyra, valde 1 dag. Om man utgår ifrån en jämn fördelning mellan 2 och 3 dagar kan vi också konstatera att 52 procent skulle valt 1-2 dagar.

En annan brasklapp är givetvis att en stor del av mina svenska kontakter på LinkedIn finns i fastighetsbranschen, så det är svårt att argumentera emot att svaren till viss del färgas av det. Oavsett finns det dock en tydlig tendens till att vi kommer att arbeta mera hemma i framtiden än vad vi har gjort innan pandemin, men vad detta innebär för branschen i stort och på lång sikt, kan vi ännu bara spekulera i. Det finns dock anledning att lägga ut fler enkäter på LinkedIn.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.