lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Krönika

”Vad är arkitektonisk kvalitet?”

Varför finns det inte någon modern bok som förklarar vad som gör att en byggnad håller hög kvalitet? frågar sig Fredrik Brunes, doktor i bygg- och fastighetsekonomi.

Publicerad: 22 februari 2020, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fredrik Brunes hoppas att någon hugad arkitekt tar frågan på sådant allvar att hen skriver en bok som klargör. Foto: Privat


Ämnen i artikeln:

Nobel center

Med 55:ans buss i Stockholm, från Stureplan till Norra Djurgårdsstaden, kan man studera arkitektur från nästan samtliga årtionden med början i 1880-tals arkitektur vid Stureplan till 2010-talets nyuppförda flerbostadshus vid Gasklockorna. 

Vad är det som skiljer arkitekturen från olika årtionden och skulle gemene man kunna förklara det? Skulle 55:ans busschaufför kunna förklara hur funktionen i en lägenhet från 2013 skiljer sig från byggnad uppförd 1913? Och varför är det så estetiskt med en 3:a från 1915 till skillnad från en uppförd 1971? 

Ologisk handling

Skulle busschauffören använda begrepp på samma enkla sätt som när han förklarar varför en maträtt är god? Eller varför en film är dålig: Handlingen var helt ologisk, filmen utspelade sig på 60-talet och alla hade mobiltelefon.

Kan gemene man förklara varför en byggnad håller hög kvalitet? Nej, och vad kan det bero på? Min tes är att ledande företrädare inom ämnet använder olika begrepp till samma företeelse. Förhör dig själv: vad är hållbarhet, skönhet, funktion, konstruktion, bekvämlighet, styrka, ekonomi? Och vad menas med begreppet standard? 

Nobel Center - bra eller dåligt?

Om gemene man inte har verktygen för att uttrycka byggnaders kvalitet kan man då föra ett logiskt resonemang om sina egna önskemål gällande byggnader eller för den delen delta i stadsbyggnadsdebatter. Varför ska man bygga Nobel Center? Eller inte? Vilka för- och nackdelar finns med projektet.

Så här lät det på Akademibokhandeln i december 2019. 

Har ni någon bok som förklarar vad som gör att en byggnad håller hög kvalitet?

- Nej, någon sådan finns inte.

Borde det inte finnas en sådan?

- Jo, men det finns inte.

Efter viss egen efterforskning och letande i bra böcker som Så byggdes villan, Så byggdes husen, Bostadens omätbara värden så fann jag slutligen begreppet arkitektonisk kvalitet. Begreppet härstammar från Vitruvius bok ”10 böcker om arkitektur”. Med arkitektonisk kvalitet avses:

Hållbarhet: med vilket material och byggnadsteknik som byggnaden är uppförd med. Här används i dagligt tal begreppet skick. 

Funktion, här hittar jag ingen, av arkitekter beskriven formulering utan jag gör min egen: ”Hur bra går byggnaden att använda för avsett ändamål”. Är det en bostadsfastighet: hur bra går byggnaden att använda för bostäder. Funktionen beror bland annat på hur tillgänglig byggnaden är och fundamentala faktorer så som ”hur lätt kan man laga mat?”, ”hur lätt kan man sköta sin hygien”. 

Skönhet som jag tolkar som ”faktorer som höjer upplevelsen av en byggnad”. En mycket bra bok på ämnet är Bostadens omätbara värden, av Ola Nylander och Kjell Forshed, där författarna på ett utförligt sätt beskriver vilka faktorer som påverkar upplevelsen av byggnaden. Det är bland annat dagsljus, siktlinjer, rörelse med mera.

Kan inte någon arkitekt skriva en grundbok i arkitektonisk kvalitet som behandlar ämnet på ett pedagogiskt sätt. Så länge en bok saknas i ämnet får ni nöja er med mina egna böcker ”Fastighetsvärdering och marknadsanalys” samt ”Värdering av småhus och bostadsrätter” där ämnet behandlas av en icke-arkitekt.

Fredrik Brunes, kursledare i Fastighetsvärdering och Analys, doktor i bygg- och fastighetsekonomi

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Nobel center

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev