Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Tänk utanför boxen!

Publicerad: 15 juni 2015, 14:00

Foto: Bin im Garten/Wikimedia.

Bostadsbristen är sannerligen ett problem i storstads- regionerna och en grupp som drabbas hårt av den är studenterna. Det gäller alla Sveriges universitetsstäder och då inte minst Stockholm där vi utöver Stockholms universitet har tre högskolor i världsklass. Vid varje terminsstart nås vi av berättelser och studenter som har svårt att ordna boende och särskilt är det ju de vars föräldrar inte har råd att köpa en bostadsrätt som drabbas.


Ämnen i artikeln:

Studentbostäder

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 3, 2015

Bostadsbristen är sannerligen ett problem i storstads- regionerna och en grupp som drabbas hårt av den är studenterna. Det gäller alla Sveriges universitetsstäder och då inte minst Stockholm där vi utöver Stockholms universitet har tre högskolor i världsklass. Vid varje terminsstart nås vi av berättelser och studenter som har svårt att ordna boende och särskilt är det ju de vars föräldrar inte har råd att köpa en bostadsrätt som drabbas.

Bostadsbristen har till och med börjat gynna smärre och nyare högskolor i orter som inte är i samma grad förenade med högre utbildning. Så har det förresten varit ganska länge nu och jag minns att när jag en gång i tiden gick på Högskolan i Skövde marknadsförde skolan sig genom att garantera bostad inom en tio eller 15 kilometers radie från skolan.

Även Mälardalens Högskola har senaste åren marknadsfört sig, bland annat på tunnelbanan i Stockholm, som en stad där man både kan studera och bo.

Det pratas ofta om bostadsbristen som ett hot mot den ekonomiska tillväxten i huvudstaden och storstadsregionerna. Vidare har man vid något tillfälle hört talats om att bostadsbristen hotar kvaliteten på universiteten i universitetsstäderna då bra studenter väljer bort dessa och kan tänka sig att flytta utomlands istället, eller varför inte till Eskilstuna eller Skövde. Det är väl att ta i men visst, bostadsbristen är ett problem och det är ett bekymmer om student er ens funderar på att välja bort lärosäten som KTH eller Handels för att de inte kan få drägligt boende.

Kungliga studentbostäder?
Nyligen gick jag över bron från Skeppsholmen och tittade över fjärden mot Stadsholmen. Samtidigt som jag okulärbesiktigade kungens officiella residens slog det mig att den magnifika byggnad som kungliga slottet ju är kanske är lite för stor för kungafamiljens verkliga behov. Slottet är ju trots allt ett av Europas största med sina 47 000 kvadrat meter och 1 430 rum. Dessutom ligger det ju ganska centralt. Varför inte bygga om det till student bostäder. Säg att man har en boyta på 45 000 kvadratmeter (vad vet jag) och varje student kanske behöver 25 kvadrat. Det innebär att man skulle få plats med 1 800 studentlyor i denna fantastiska byggnad. Med det skulle man nog komma nära att lösa hela studentbostadsbristen.

Vidare skulle det centrala läget vara ypperligt för studenterna, nästan i promenadläge från skolorna och tänkt vilken färg dessa unga och vetgiriga människor skulle sätta på stan. Faunan i CBD skulle i alla fall bli betydligt mer varierad. Alla de som har bott i Uppsala vet vad jag menar. På sommaren skulle studenterna sedan kunna hyra ut sina lyor till turister, gissa vad en rik turist skulle inte pröjsa för att få bo i huset där Sveriges konungar har slutit igen ögonen för att vila. Sist men inte minst, tänk vilket liv det skulle vara på gården på Valborgsmässoafton, istället för att Stockholmsstudenter skulle vallfärda till Uppsala skulle det utan tvekan bli helt tvärtom, Uppsalastudenterna skulle ta sig till Stockholm för att få festa på slottsgården.

För att förekomma allt missförstånd så vill jag bara säga att jag inte har tappat förståndet, och jag tycker inte att slottet ska byggas om till studentbostäder. Faktum är att jag förutom att ha stor respekt för kungahuset och den svenska monarkiska traditionen anser att vi nog kan behöva alla gulliga kåkar i Stockholm som attraherar turister med sina dollar och euro. Däremot är det viktigt att vi börjar tänka utanför boxen.

”Vi måste sluta tjafsa om påvens skägg”
När det gäller debatten om bostadsbristen, oavsett om det gäller bostäder för studenter eller andra, så tycker jag att alldeles för många står och stampar. Det spelar ingen roll hur många utredningar regeringen tillsätter eller hur många forskningsrapporter byggbolagen beställer, det viktiga är att vi börjar tänka kreativt och i lösningar istället för att alltid bara se problem och hinder.

Vi måste tänka utanför boxen och vi måste sluta tjafsa om påvens skägg och lösa problemen. Det gäller fastighetsägare, byggbolag och inte minst politiker. Vi vet att problemen finns men vi vet också att där det finns problem finns även lösningar.

Sverrir Thór
Redaktör, Fastighetsnytt

Ämnen i artikeln:

Studentbostäder

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.