fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Krönika

Tack och adjö kortsiktiga vinstintressen

Alla människor ska ges goda förutsättningar att själva vara med och påverka hur vår gemensamma miljö utvecklas. Jag tror det kallas demokrati. Och demokratisk design är så mycket mer än bara ett slagord från en folkkär möbeljätte.

Publicerad: 20 oktober 2018, 07:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ulla Bergström. Foto: White Arkitekter.


Ämnen i artikeln:

Ulla BergströmWhite arkitekter

Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 4, 2018.

I maj antogs den nya politiken för arkitektur, form och design som ska bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle. Genom bättre gestaltade livsmiljöer skapas ett samhälle där fler människor trivs. Och alla människor ska ges goda förutsättningar att själva vara med och påverka hur vår gemensamma miljö utvecklas. Jag tror det kallas demokrati. Och demokratisk design är så mycket mer än bara ett slagord från en folkkär möbeljätte.

Politiken ska gå hand i hand med FN:s globala mål för hållbar utveckling och Agenda 2030. För att nå dit – och gå från vackra ord och goda intentioner till handling – så behöver vi vara modiga. Nya tankar måste få ta plats i vårt kollektiva medvetande. Hållbarhet och kvalitet kan inte underställas kortsiktiga ekonomiska intressen. Vi har inte längre råd att maxa vinsten när vi med vinst pratar om kronor och ören. Vi måste bredda perspektiven även här.

Det är dags att börja jobba! Som arkitekter och stadsplanerare kan vi vara den brygga som krävs för att förvandla politik till verklighet. Vi är väl rustade för uppgiften eftersom vi har vanan inne att tänka långsiktigt. Långsiktighet är vårt mål när vi ritar. En byggnad ska stå i evinnerlig tid och skänka glädje både nu och då. Samtidigt kan vi i tidigt skede kratta för smartare planering och långsiktigt hållbara investeringar.

Och nu, när Sveriges Riksdag har enats om att arkitekter verkligen spelar en viktig roll för den hållbara utvecklingen, har vi ett politiskt verktyg att säkerställa långsiktigt fattade beslut när det gäller vår livsmiljö.

Med riksdagsbeslutet i ryggen kan vi ifrågasätta etablerade sanningar. Behöver verkligen idrottsförvaltingen och kulturförvaltningen två olika byggnader? Är det omöjligt att samförlägga förskolor och äldreboenden med vårdcentraler, bara för att de råkar ha olika huvudmän? Om vi på allvar såg till barns behov under planprocessen – skulle de då vistas i flera år i bullriga skolbaracker? Vilka förutsättningar ger vi dem för kunskapsinhämtning? Vad tycker barnen själva?

Det demokratiska fröet såddes för längesedan, grodde under utredningstiden som resulterade i ’Gestaltad Livsmiljö’, och mognade under propositionens utformning. Det kommer att krävas en nationell ansträngning men sedan väntar skördetid. För visst ligger det i allas intresse att fatta beslut som sträcker sig längre än en mandatperiod.

Så låt oss samla kraft och göra skillnad tillsammans. Både privata och offentliga aktörer som strävar mot ett högt ROI – return of investment – kan vidga begreppet och inkludera mjuka värden för samhället i stort. Så bygger vi värden, så skapar vi väl gestaltade livsmiljöer, så fortsätter vi vara ett land som föder fram enhörningar.

Ulla Bergström
Kontorschef Stockholm, White Arkitekter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev