Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Sverrir Thór: Weworking är branschens största krishärd

Publicerad: 16 september 2019, 04:27

Sverrir Thór är inte odelat positiv till Neumanns frånfälle.

Foto: Mostphotos / Fastighetsnytt

Det är obegripligt varför fastighetsägare litar på den storskaliga modell som WeWork erbjuder.


Ämnen i artikeln:

Sverrir ThórCoworkingWeWork

De senaste veckornas nyheter och avslöjanden om amerikanska coworking-jätten WeWork och dess stundande börsnotering har visat svart på vitt att de tvivel som rått om bolagets bärkraftighet varit befogade. Vidare har de visat att kejsaren är naken, i alla fall väldigt lättklädd, med tanke på den till synes absurda värdering av bolaget som legat till grund för börsnoteringen.

Initialt värderades bolaget till hisnande 47 miljarder dollar och när intresset verkade ljummet valde man att mer än halvera värderingen till strax över 20 miljarder dollar. Enligt rapporter som kom strax innan helgen har värderingen nu halverats igen, till ”endast” 10 miljarder dollar. Det är för all del väldigt mycket pengar men utvecklingen säger ändå en hel del om marknadens förtroende för den affärsmodell som WeWork byggt på. Det faktum att man plötsligt fått så oerhört bråttom att komma in på börsen skvallrar även en hel del om bolagets prekära situation.

Fimpas börsplanerna?

Givetvis har man alltid haft som mål att bli börsnoterat men tanken var nog att avvakta något år till. När japanska Softbank i januari dock valde att sänka sin planerade kapitalinjektion i coworking-jätten uppstod ett akut behov för pengar. WeWork genererar som bekant enorma förluster, då man enligt egen utsago fokuserar på tillväxt, och när den största finansiären började dra åt sig öronen insåg WeWorks ägare att det var dags att realisera sin vinst. Noteringsprocessen har sedan, som sig bör, dragit fram en del skelett från WeWorks garderob (det finns sådana på coworking-kontor också) och redan ifrågasatta Softbank har också fått sig en törn – till den grad att man nu ryktas ha uppmanat ledningen för WeWork att fimpa börsplanerna.

Undertecknad är en av dem som ifrågasatt de stora coworking-aktörernas affärsmodell och det gäller även de som har Sverige som hemmamarknad. Utan att gå för detaljerat in på de resonemang som kom fram i min artikel Hajp eller hållbar affärsmodell vill jag återigen betona att jag fortsatt tror på coworking som fenomen, i den mån att företag kan dra fördel av delade ytor och det nätverkande som det skapar förutsättningar för. Dock har jag svårt att se hur den storskaliga modellen, där en aktör som WeWork blir mellanhand mellan fastighetsägare och hyresgäster för att sedan konceptualisera och sälja kringtjänster, ska hålla. Det är för mig också obegripligt varför fastighetsägare sätter sig i knät på dessa.

Riskerar förbli marginalföreteelse

Man åtar sig en stor vakansrisk och dessutom en hel del administration ifall mellanhanden visar sig vara lam. Visst, det kan finnas fördelar med att låta någon annan administrera korta avtal men när coworking-aktörer med en till synes tveksam affärsmodell tar tiotusentals kvadratmeter i anspråk (kanske med syftet att bli “too big to fail” som det heter) blir istället risken gigantisk. I den svenska fastighetsbranschen lyfter vi gärna fram bilden av en bransch utan större risker, även när konjunkturen börjar svikta, men jag vill hävda att den största krishärden i branschen idag är coworking. Eller snarare Weworking.

Det är nämligen skillnad på coworking (småskalig) och Weworking (storskalig). De fastighetsbolag som har skapat egna coworking-koncept och själva hanterar vakansrisken och sina ytor borde kunna sova lugnt om natten medan de som har en stor exponering mot Weworking nog är lite mer nervösa.

Coworking har funnits i hundratals år och kommer att finnas kvar även framgent. Weworking har några år på nacken och vem vet, kanske kommer det också att finnas kvar men sannolikt  som en marginalföreteelse.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.