fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Krönika

Sverrir Thór: “Hyresregleringen mumma för utländska investerare”

I Sverige anses hyresregleringen vara orsaken till mycket ont och den beskylls ofta som huvudorsaken till bostadsbristen. För utländska institutionella investerare är den dock inte ett hinder till investeringar – snarare tvärtom, skriver Fastighetsnytts Sverrir Thór i en kommentar.

Publicerad: 23 oktober 2019, 02:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverrir Thór skriver att de utländska investeringarna i svenska hyresrätter lär öka framöver.


Ämnen i artikeln:

Blackstone GroupHemblaVonovia

I Sverige anses hyresregleringen vara orsaken till mycket ont, i alla fall beskylls den inte sällan som huvudorsaken till bostadsbristen. Därom tvistar givetvis de lärde och undertecknad är själv inte helt övertygad om att hyresregleringen är den största boven i dramat. För utländska institutionella investerare är den dock inte ett hinder till investeringar på svensk hyresmarknad, snarare mumma.

När Blackstone nyligen meddelade att man sålt hela sitt innehav i börsnoterade Hembla till Vonovia räknade vi oss fram till att den amerikanska private equity-jätten tjänat minst 6 miljarder kronor på investeringen i Hembla, på endast tre år. Man kan tycka vad man vill om bolagets värdering, Blackstone har givetvis sina skäl för att sälja och man har onekligen gjort en väldigt bra resa som huvudägare i Hembla.

Att man valde att köpa in sig i Hembla, eller D. Carnegie & Co. som det hette vid den tidpunkten,
är dock ingen slump. Blackstone är en av världens absolut största investerare, en väldigt framgångsrik sådan dessutom och man hade helt enkelt gjort sin hemläxa.

Förutsägbarheten värdefull

Det finns inget som investerare skyr lika mycket som ovisshet, det brukar vi tjata om i alla sammanhang. Man är beredd att ta stora risker för att tjäna pengar men risker kan man kvantifiera, risker kan man förutse och framförallt, risker kan man räkna på. Svarta svanar som kommer flygande in i bilden är per definition omöjliga att förutse, och oftast inte heller så lätta att tjäna pengar på.

Läs även: Efter Victoria Park – nu köper Vonovia Hembla

Man vill med andra ord inte ha några svarta svanar alls utan förutsägbarhet som går att räkna på och kan man därtill undvika risker så gör man det givetvis i största möjliga mån, för likt andra så förvaltar Blackstone ju andras pengar. Vad är då bättre än svenska hyresregleringen? Eller snarare, vad är bättre än den svenska marknaden för hyresrätter och den svenska hyressättningsmodellen?

Hyresregleringen borgar för förutsägbara kassaflöden, bostadsbristen med ett kroniskt underutbud skapar stadig efterfrågan och tack vare bruksvärdessystemet kan man redan i förväg räkna ut vilka intäkter varje investerad underhålls- och renoveringskrona skapar. Det blir knappast bättre än så och för sådana som Blackstone och Vonovia, som förvaltar sina aktieägares pengar, är en investering i svenska hyresrätter ungefär som att köpa en statsobligation, fast med en fantastisk avkastning.

Det är vad man kallar den bästa av världar och jag skulle bli förvånad om vi inte får se fler utländska strandhugg på den svenska bostadsmarknaden framöver.

Sverrir Thór

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev