Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Staden är inte något vi har kontroll över

Publicerad: 21 april 2017, 12:45

Hans Lind.

I staden finns galna investerare som bygger hus som Turning Torso, hotell med palmer i foajén mitt emellan Arlanda och Stockholm city eller som får för sig att skatteskrapan i Stockholm ska byggas om till studentbostäder. I alla tre fallen med cirka 500 miljoner i förlust i projektet. Men vem bryr sig om det idag?


Ämnen i artikeln:

Hans Lind

Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 2, 2017.

Att planera en stad – är det inte en konstig tanke egentligen?

I staden finns tusentals, eller till och med miljontals människor, och tusentals företag som alla agerar för att förverkliga sina intressen. Sluga typer hittar outnyttjade byggrätter som ingen tänkt på och ersätter villorna med små flerfamiljshus – utan att behöva ändra stadsplanen. Och det är klart att inte alla bryr sig om regler där sanktionerna är svaga. Man målar om sitt hus utan att bry sig om gamla bestämmelser. Det skulle vara intressant att veta hur många kontor och industrilokaler i förorterna som faktiskt används som bostäder. Bygger vi inte tillräckligt med bostäder så ser ”marknaden” till att den reella markanvändningen ändras från kontor till bostäder, vad planerarna än säger. Precis som bostäder smygkontoriserades förr i tiden när kontor gav bättre avkastning.

I staden händer ständigt slumpartade saker som startar oförutsedda förlopp. Det som var tänkt som en tillfällig lokalisering av Konstfack till Ericssons gamla lokaler i Midsommarkransen inledde en process som förändrade en hel stadsdel. Och vem hade för 10 år sedan kunnat tro att Hökarängen skulle bli en hipp förort?

I staden finns galna investerare som bygger hus som Turning Torso, hotell med palmer i foajén mitt emellan Arlanda och Stockholm city eller som får för sig att skatteskrapan i Stockholm ska byggas om till studentbostäder. I alla tre fallen med cirka 500 miljoner i förlust i projektet. Men vem bryr sig om det idag?

I staden pågår ständiga förhandlingar och politiska och affärsmässiga spel. Under ytan skapas allianser som gynnar de inblandade. För det var ju knappast en samhällsekonomisk kalkyl, eller en bedömning av vad som leder till social hållbarhet, som ledde fram till att miljarder satsas på en tunnelbana till Nacka via östra Södermalm och Hammarby Sjöstad.

Jag har svårt att föreställa mig att det i en demokratisk marknadsekonomi kan vara på något annat sätt – och det är väl bara ingenjörer som drömmer om upplysta despoter som kan skapa lite ordning och reda.

Många efterlyser mer visioner i dagens politik. Men summan av alla individers och företags agerande bryr sig knappast om några visioner. Under ytan fortsätter allt som vanligt.

Det jag efterlyser är istället mer handlingskraft i relation till de problem vi ser här och nu – och en experimentell ansats. I ett komplext system med många påverkande faktorer är konsekvenser omöjliga att förutse. Skickar vi fler poliser till Rinkeby kan det bli ännu värre – om det råkar vara fel sorts poliser som jobbar där. Satsar vi på fler ungdomsgårdar kan det bli ännu värre – om just de grupper vi vill motverka i praktiken tar över gårdarna. Men båda sakerna är rimligen ändå värda att göra just nu – liksom att hålla noga koll – ifall vi vill bromsa tendenser vi inte gillar. Högre ambitioner än så är dock knappast rationella.

Hans Lind
Professor i fastighetsekonomi

Ämnen i artikeln:

Hans Lind

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.