Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Slit- och slängsamhället är nutidens pyramider

Det fanns skäl att sluta bygga de extremt kostsamma och resurskrävande pyramiderna. I dag behöver fastighetsbranschen ifrågasätta annat den ser som en självklarhet, skriver Robin Rushdi.

Publicerad: 12 oktober 2020, 13:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Robin Al-Salehi skriver i sin krönika att vissas längtan efter att lämna efter sig nutidens motsvarighet till pyramider måste stå tillbaka för mer hållbara alternativ.

Montage: Stefan Jellheden / Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Proptech

Under min coronasjuka, de senaste dagarna, kom jag att tänka på ett klipp som jag fick skickat till mig av en vän för en massa år sedan. Ett klipp där den isländska författaren Andri Magnason berättar om Islands försök till att locka aluminiumproducenter till landet med så kallad billig och miljövänlig energi. Detta lobbade isländarna för i flera år och till slut lyckades de locka några aluminiumproducenter. Ett spektakel som kräver enorm energiåtgång och innebar att man behövde exploatera flera vattenfall i landet med förödande miljökonsekvenser. Allt för din ”rätt” att slänga aluminiumburken efter att ha använt den en enda gång. 

Läs även: ”Corona formar om staden till det bättre”

Andri Magnason reflekterar i klippet kring människor och idéers kraft där han drar paralleller om historien med de egyptiska pyramiderna. Historien går att det hela måste ha börjat som en enorm mobilisering, en strukturell manifestering som definierar allt från din klass, sociala status, arbetslivet, nyheterna, inrikes och utrikespolitiken. Det är vad samhället ska göra! Det är hela ekonomin. Man bygger först den ena pyramiden i Giza, för att sedan bygga den andra och vidare bygga den tredje. En manifestering som blir ett självspelande piano där man blivit så bra på något att man till slut inte vet bättre. 

Dags att börja ifrågasätta nutidens pyramider

I historien, som i alla historier, så händer det dock något. Man börjar ifrågasätta. Man ställer sig frågan om man verkligen ska fortsätta bygga dessa ”omöjliga” konstruktioner för faraoner? Finns det inget annat vi ska lägga ner vår tid, energi och resurser på? 

Läs även: Klokast är att använda befintliga byggnader bättre

Idéer är kraftfulla och de kan forma hela samhällen i grunden. Blanda in lite mänsklig glömska så kan skiften gå rätt snabbt.

Alla branscher i dagens moderna ekonomi har exempelvis valt bort den gamla designfilosofin där vi skapat saker som ska hålla av kvalitet, till att i stället hålla under en förutbestämd tid. Detta kallas för slit- och slängsamhället och är den moderna världens pyramider. Men i stället för pyramider så är det enorma sår på vår planet och enorma högar av skräp. 

Idéer är starka och en idé som nu krackelerar är den förutbestämda idén om hur vi ska använda stadens kvadratmeter. Ska de användas 10 procent av den vakna tiden? Som i fallet kontor? Ska de användas 16 procent av tiden? Som i fallet grundskolor? Eller ska de stå tomma för att ingen kan efterfråga dem?

Vi har några faraoner i vårt samhälle som gärna vill bygga maxat, prestigefullt, arkitektoniskt elegant och med dunder och brak. Men är det å deras vägnar vi ska lämna efter oss en obeboelig planet med massa ”pyramider”? Är det vårt alls eftermäle för framtiden att beskåda?

Läs även: Anders Borg: ”Bygg i pyramidform”

Det är ingens rätt att kunna utvinna massa resurser för att tillskapa massa nya kvadratmeter när de befintliga inte ens används på ett effektivt sätt. Ingen ny byggnad, stadsdel eller stad kan bli hållbar om vi inte lär oss att nyttja det befintliga beståndet hållbart.

Sverige har kommit långt i vissa avseenden. Vi har förstått att vi kan återvinna aluminium i stället för att producera ny. Vi måste på samma sätt få med fastighetsbranschen till att börja använda de befintliga byggnaderna på ett effektivare sätt i stället för att bygga nya.

Vi ska inte vänta på att dagens faraoner ska ”få göra” sin sista vila, där resten av oss ska offras i faraons resa till eftervärlden. Dina barn och barnbarns eftervärld är världen här och nu, och den behöver inga pyramider. 

Robin Rushdi, grundare av proptech-plattformen Vakansa som underlättar för samnyttjande av lokaler samt medlem i MERC talangnätverk

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Proptech

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.