Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Krönika

Ska en euro kosta mer än tio kronor?

Publicerad: 5 April 2018, 13:00

Tomas Pousette.

Det var nog inte så här som motståndarna mot euron i folkomröstningen 2003 hade tänkt sig. Ett av nejsidans viktigaste argument var att en svag krona skulle rädda svensk ekonomi vid en allvarlig kris men ingen trodde väl då att kronan skulle kunna sjunka som ett blysänke även under normala förhållanden.


Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Det går bra för den svenska ekonomin. Tillväxten är stark, sysselsättningen ökar rejält och statsfinanserna visar överskott. Att en euro i det läget ska kosta betydligt mer än tio kronor är svårbegripligt. Riksbanken håller visserligen reporäntan låg men det gör också den europeiska centralbanken, ECB. Inflationen (HIKP), som båda centralbankerna vill få upp till 2 procent, är faktiskt för närvarande högre i Sverige än i euroområdet.

En annan förklaring till kronans svaghet mot euron som brukar nämnas är risken för kraftigt fallande bostadspriser, som skulle kunna utlösa en allvarlig kris för hela den svenska ekonomin. Jag har svårt att tro att valutahandlare är så framåtblickande att de skulle sänka kronan långt innan en eventuell bostadskris börjar bli akut, och det är den inte än.

En mer kortsiktig förklaring till kronans svaghet som brukar föras fram är de stora aktieutdelningarna under våren. När utländska ägare växlar en del av utdelningarna till utländsk valuta blir det en press på kronan. Det kan möjligen förklara en mindre del av de senaste veckornas kronförsvagning men knappast mer.

En euro har i genomsnitt kostat drygt 9 kronor sedan 1993, året efter att kronan började flyta. En kurs som nu, på långt över 10 kronor, har tidigare bara förekommit i samband med finanskrisen. Ett problem för kronan är att det inte finns några tungviktare som talar väl om den. Riksbanken ser gärna en svag krona för att få upp inflationen, finansdepartementet vill inte lägga sig i valutapolitiken och de stora exportföretagen är nöjda med lätta valutavinster. Det ser ut som om man på valutamarknaden kan fortsätta att skoja med kronan.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.