lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Krönika

Ska ditt fastighetsföretag flytta data till ett datacenter? Här är några tips!

Många fastighetsföretag ser just nu över sin molnstrategi. Det finns några viktiga saker att tänka på innan det är dags att fatta beslut, skriver Paul Morrisson, säljchef på dataföretaget Hydro66.

Publicerad: 8 december 2020, 14:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Proptech

Flödet av data och applikationer till publika molntjänster och colocation-datacenter ökar snabbt under pandemin. Gartner menar att över 80 procent av företagens egna datacenter kommer stängas fram till 2025. Fastighetsföretag är bland de som ofta ser över sin molnstrategi just nu.

Läs även: Ny rapport: Datacenter hetaste fastighetssegmentet 2021

Dessvärre finns det en del frågor som bör ställas lite oftare än vad som vanligtvis sker - innan ett företag beslutar om en ny molntjänst. Så vad är det viktigaste att tänka på för företag som ska köpa tjänster från en molninfrastrukturleverantör? 

Här är fem frågor som är bra att överväga innan ett företag köper molntjänster:

1. Hur grön är molninfrastrukturen egentligen? Fastighetsföretag har ofta höga ambitioner ifråga om miljön – och IT är ett område som kan göra skillnad. Många datacenter och molnleverantörer hävdar att de är miljövänliga men få har egentligen solida skäl att säga det. Detta trots att det finns standardiserade metoder, såsom datacenters-PUE, som mäter energianvändning och andra aspekter av hållbarhet. Det går också välja att endast använda vattenkraft och annan förnybar energi. Det är fullt möjligt att veta exakt vilken miljöpåverkan ett datacenter har.

2. Kan du flytta från din leverantör om du vill? Fastighetsföretag tänker mer långsiktigt än de flesta, och då bör de också tänka på vad som händer även fem år framåt. Glöm alltså inte att undersöka i förväg om det är möjligt att flytta data till en annan molnleverantör. Det är ju faktiskt inte säkert att du blir nöjd med leverantören, ännu mindre flera år framåt. Tyvärr är flera av de stora publika molnleverantörerna inte precis kända för att göra det enkelt att flytta sina data. Leverantörslåsning som orsakas av att kod behöver skrivas om är en vanlig fälla. Välj därför en leverantör som inte kräver att du skriver om dina appar.

Läs även: Handeln smittad – men snart dominerar digitala lösningar

3. Vill du utsätta dig för risken för att amerikanska myndigheter får tillgång till dina data? US Cloud Act innebär att amerikanska domstolar kan begära uppgifter även om de finns i ett annat land, även i Sverige. Men lagen gäller endast amerikanska företag och deras dotterbolag. De som inte vill utsätta sig för denna risk bör istället överväga svenska och europeiska alternativ.

4. Behöver du vara nära datacentret? Många molnleverantörer finns i de större städerna och hävdar naturligtvis att det är mycket viktigt att vara nära. Samtidigt har Facebook valt att placera en stor del av sin europeiska data i norra Sverige - något som inte fått Facebook attkännas långsamt. I praktiken är avstånd helt enkelt sällan särskilt relevant.

5. Vad blir den totala kostnaden? Visst skulle en av de största fördelarna med molnet vara priset? Men i själva verket kan det bli dyrt, särskilt när du blir låst vid en leverantör. Många publika molnleverantörer tenderar att samla en rad tjänster i ett paket som egentligen inte är riktigt vad du behöver - och som kostar mer än du hoppats. Välj i stället en leverantör som inte paketerar ihop alla tjänster och som gör det möjligt att ändra dina specifikationer när det behövs.

Även om inte fastighetsbranschen är mer utsatt för intrång än de flesta så finns det ändå ingen anledning att utsätta sig för risker.

Molnsäkerheten är en ytterligare aspekt. Även om inte fastighetsbranschen är mer utsatt för intrång än de flesta så finns det ändå ingen anledning att utsätta sig för risker. Här är det särskilt viktigt att ta reda på vilka delar av säkerheten kunden själv ska ta hand om och vilka leverantören sköter. Dessvärre finns det en risk att viktiga delar av säkerheten annars hamnar mellan stolarna. Säkerheten är ett ämne som faktiskt skulle förtjäna en egen artikel!

En köpare som tagit reda på svaren på frågorna här ovanför tar ingen stor risk när de köper molntjänster. Fördelarna är i dag mycket stora, både när det gäller kostnader och hur snabbt det går att digitalisera verksamheten. Dessutom kan ett storskaligt datacenter vara betydligt mer miljövänligt än en lokal lösning. Företag som investerar noggrant har mycket att vinna. 

Paul Morrisson, Hydro66

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Proptech

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev