onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Krönika

”Så etablerar du dig i branschen – fem tips”

Hur etablerar sig en ny aktör på den traditionella och konservativa fastighetsmarknaden där inträdesbarriärerna är höga? Keyvan Houshmand har några bra tips.

Publicerad: 24 mars 2020, 14:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Merc

Året var 2017 då jag började planera inför en etablering på fastighetsmarknaden. Det var nästintill omöjligt att konkurrera med de redan etablerade aktörernas billiga kapital, referenser och branschnätverk. Omständigheterna tvingade mig till att tänka annorlunda. Det resulterade i att jag började fokusera på fastighetsinvesteringar med höga inträdesbarriärer där konkurrensen var begränsad. 

Samhällsfastigheter blev en ingång

Det krävs i stor utsträckning samma arbetsinsats oavsett storlek på affären. Ytterligare en aspekt är att oavsett storlek på fastighet är avkastningen i mångt och mycket densamma i förhållande till insatt kapital. Det ledde till att jag identifierade en möjlighet med att utveckla små fastigheter med samhällsstödjande funktioner, där konkurrensen var begränsad. 

Jag har grundat två bostadsbolag som jag i dag arbetar med, det ena är inriktat mot gruppboenden inom LSS och det andra är hyresbostäder i form av attefallshus. 

Läs även: Bli ett proffs på att nätverka – lär av Omid Noghabais bästa tips

En god skalbarhet i affären kräver att både genomförandet och ekonomin är effektiv och hållbar. Affären kräver en hög förutsägbarhet så att den enkelt kan skalas upp med resurser, såsom ekonomiskt och humant kapital, oavsett konjunktur. En ekonomisk hållbarhet innefattar en god finansieringsstruktur. För att optimera den ekonomiska hävstången behöver värdet överstiga kostnaden för investeringen med en finansieringsstruktur som baseras på värdet. Hävstång är inte bara hur väl man kapitaliserar genom andras pengar, utan även hur väl man nyttjar andra människors tid och kunskap. En optimal hävstång kräver därför också att rätt person är på rätt plats. 

En optimal hävstång kräver därför också att rätt person är på rätt plats.

Som ny aktör i fastighetsbranschen tvingas man till att tänka nytt och skalbart. Främst för att attrahera kapital men även för att uppnå de resultat som utlovats till investerare. 

Mina 5 tips till dig som vill etablera dig som ny aktör på fastighetsmarknaden:

1. Vikten av att ha en skalbar affärsmodell. En produkt som kan byggas och levereras med hög förutsägbarhet ger lägre risk och en högre värdering. 

 

2. Tänk stort och långsiktigt och hitta lösningar på betydande problem. 

3. Bedöm den ekonomiska hållbarheten tidigt genom att estimera framtida kapitalstruktur, vinst och avkastningskrav med uppskattningar på framtida utfall. 

 

4. Nyttja finansiering tidigt. Due dilligence från finansiär inger trygghet för investerarna. Det öppnar för fler typer av investerare än bara fastighetsinvesterare. 

 

5. Skapa ett team som kompletterar dig och som du litar på. 

Keyvan Houshmand är head of real estate investments på Serendipity och medlem i MERC Talangnätverk sedan 2019, fastighetsbranschens främsta talangnätverk där unga talanger erbjuds en plattform för att träffas, utbyta erfarenheter och skapa långsiktiga samarbeten. 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Merc

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev