Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Så blir 2020 och här är trenderna att agera på

Publicerad: 6 februari 2020, 04:05

Amanda Welander, Head of Research CBRE.

Foto: Johan Gustafsson

Nytt år och återkommande frågan – vad kommer att hända, just i år? Amanda Welander, medlem i talangnätverket MERC och analyschef för Sverige och Norden på CBRE, skissar ett antal framtidsscenarion.


Ämnen i artikeln:

Merc

Nytt år och återkommande frågan – vad kommer att hända, just i år? Amanda Welander, medlem i talangnätverket MERC och analyschef för Sverige och Norden på CBRE, skissar ett antal framtidsscenarion.

En fortsatt låg inflation, nollränta och måttlig tillväxt, vilket indikerar ännu ett bra år för fastigheter.

Jag tror att det kommer vara en fortsatt hög andel utländska investerare även under 2020, tack vare en fortsatt svag krona – även om den stärks något från 2019 års medelnivå.

Noterade fastighetsbolag, som har en hög värdering, köper gärna portföljer i direktmarknaden eller lägre värderade bolag och betalar med aktier.

Obligationsmarknaden ökar i popularitet, eftersom ny lagstiftning gör att bankerna behöver reservera mer kapital vid utlåning till kommersiella fastigheter.

Tillväxt för kontor

Allt pekar mot att hyrestillväxten fortsätter för kontor. Det färdigställs en del kontorsytor, men mycket har redan hyrts ut, och mycket talar för att efterfrågan fortsatt kommer att vara god.

Fler internationella investerare får upp ögonen för samhällsfastigheter, som idag har en betydligt lägre andel internationella investerare än t.ex. bostäder. Förutsägbar efterfrågan, kontracykliska egenskaper och bättre avkastning än statsobligationer gör segmentet attraktivt.

För bostäder blir byggtakten nationellt ungefär densamma som för 2019. Bostadsrätter i närområden till framtida tunnelbanestationer i Stockholm tror jag kommer att ha en snabbare pristillväxt än det lokala området i stort.

Läs även: 25 fakta om Finlands heta fastighetsmarknad

Bekvämlighet och upplevelser (läs Instagram, TikTok och Snapchat-vänligt) driver såväl logistik som retail. Investerare fortsätter att investera efter megatrender, som t.ex. e-handel, växande städer och åldrande befolkning.

För hushållen ökar lönerna nominellt men svag tillväxt för reallönerna. Det blir ett fortsatt högt sparande, vilket innebär en lägre konsumtion.

På längre sikt tror jag att fler elbilar ger lägre buller och ger mer byggbar mark i attraktiva lägen. Parkeringar upptar ca 30 000 kvadratkilometer mark i Europa, ofta i attraktiva lägen. Fler självkörande bilar skulle därför frigöra mark i städerna.

Amanda Welander

Mer om skribenten

- Medlem i MERC Talangnätverk sedan 2020, fastighetsbranschens främsta talangnätverk där unga talanger erbjuds en plattform för att träffas, utbyta erfarenheter och skapa långsiktiga samarbeten.
- Jobbar som head of research för Sverige- och Nordenmarknaden på CBRE.
- Amanda Welander bloggar även om fastighetsmarknaden på Sveriges fastighetsblogg.

Ämnen i artikeln:

Merc

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.