Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Reformregering (S+M) bot mot stöket?

Publicerad: 17 juni 2018, 05:31

Gunnar Wetterberg.

Alla är överens om att det kommer att bli stökigt efter valet i höst – och ingen vet hur partierna ska ta sig ur det hela.


Ämnen i artikeln:

Gunnar Wetterberg

Krönikan är även publicerad i Fastighetsnytt nummer 3, 2018. I numret har vi fokus på fastighetsbranschens viktigaste frågor inför riksdagsvalet i höst.

Alla är överens om att det kommer att bli stökigt efter valet i höst – och ingen vet hur partierna ska ta sig ur det hela.

En del pekar på hur det har varit. På 1920-talet fanns det heller inga klara majoriteter, ändå lyckades man bilda regeringar.

Men den stora skillnaden är blockpolitiken. Då kunde både bondeförbundet och en del av liberalerna tänka sig att göra upp med socialdemokraterna. I dag sitter partierna djupt nedgrävda i sina block – men inget av dem kommer realistiskt sett att få majoritet, eftersom Sverigedemokraterna är så stora.

Det som ligger närmast till hands är en koalitionsregering ur endera blocket som hankar sig fram. Den kommer att hoppas på stöd av SD, men kommer att försöka lösa stora frågor över blockgränsen. Det kan antagligen fungera, om aptiten på att få regera är så stor att de som kommer till makten är beredda att ta stryk då och då.

Svagheten är att en sådan regering måste kompromissa minst två gånger. Dels inom regeringen, dels med dem man söker stöd hos. Det kan ske i en direkt förhandling med ett eller ett par andra partier, eller genom att man lägger förslagen så att man hoppas att SD nappar.

Vägen ut ur detta skulle kunna vara en enpartiregering i minoritet, som bara riktar in sig på att förhandla i den ena frågan efter den andra. Haken är att de andra partierna kommer att låta den gå på pumpen, gång på gång – på det sätter förödmjukade man den kortvariga regeringen Ullsten (FP) 1978–1979.

Jag hör till dem som skulle önska mig en koalition mellan moderaterna och socialdemokraterna. Inte en koalition på temat ”härtill är vi nödda och tvungna”, utan ett samarbete för att lösa några av de värsta surdegarna i politiken: skatterna, bostäderna, integrationen, infrastrukturen …

Om Stefan Löfven och Ulf Kristersson skakar hand på en sådan reformregering, då tror jag vi kan komma ur dagens politiska stagnation och hantera de problem som just nu tornar upp sig, och som riskerar att leda till en svår kris om bara något år: bostadskrasch, banksvårigheter och en kraftfull utslagning av jobb, när näringslivet tar hem rationaliseringen i AI:s och den övriga digitaliseringens spår.

Styrkan jämfört med blocköverenskommelser i en fråga här är att två partier i en regering kan ”byta grejer” med varandra. Om S ger efter om bostäder kan M vara mer flexibla om skatter, eller tvärtom. Jämfört med förhandlingar i riksdagen skulle de också kunna dra på regeringskansliets professionella arbete med regelverken. I riksdagsförhandlingarna kan det bli hipp som happ – och djävulen lurar i detaljerna.

Jag hoppas det blir så – men jag vågar inte tro det. Det mest sannolika är att man fortsätter som de senaste åtta åren, med brandkårsutryckningar när kriserna slår till – och det är inte bra för en så långsiktig verksamhet som fastighetsbranschen.

Gunnar Wetterberg
Historiker och författare

Ämnen i artikeln:

Gunnar Wetterberg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News