Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Rea varje månad

Jag läste häromveckan att det kommunala bostadsbolaget i Västerås, Bostads AB Mimer, ska sälja fyra hyresfastigheter i Bäckby och Skallberget. Det är knappast en kioskvältare som kommer att orsaka stridsrubriker i dagstidningarna. Ändå dundrar företrädare för Hyresgästföreningen (HGF) på som om det franska presidentvalet och krisen på koreahalvön vore småttiga lokala angelägenheter i jämförelse.

Publicerad: 15 maj 2017, 12:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige. Foto: Fastighetsägarna.


Ämnen i artikeln:

Tomas Ernhagen

Krönikan kommer även att publiceras i Fastighetsnytt nummer 3, som utkommer på fredag den 19 maj.

Jag läste häromveckan att det kommunala bostadsbolaget i Västerås, Bostads AB Mimer, ska sälja fyra hyresfastigheter i Bäckby och Skallberget. Det är knappast en kioskvältare som kommer att orsaka stridsrubriker i dagstidningarna. Ändå dundrar företrädare för Hyresgästföreningen (HGF) på som om det franska presidentvalet och krisen på koreahalvön vore småttiga lokala angelägenheter i jämförelse. Som alltid när kommunala hyresrätter säljs, talar HGF om ”utförsäljningar” och antyder att kommunens tillgångar reas ut.

Mimers vd Mikael Källqvist motiverar bolagets försäljning med att man vill ha in fler aktörer på bostadsmarknaden i Västerås. Det är ett legitimt skäl, men det är långt ifrån det enda och kanske inte heller det viktigaste. För de flesta bolag är försäljningarna helt enkelt ett måste för att kunna bygga nya hyresfastigheter. Det är knappast ”rocket science”. Att bygga hus är rejält dyrt och det går inte att låna hela den summa som krävs, lång ifrån. Eftersom hyressättningssystemet inte gör det möjligt att bygga upp en kassa (de två senaste åren har HGF, via sitt veto i de årliga hyresförhandlingarna, tvingat fram reala sänkningar av den allmänna hyresnivån) så återstår försäljningsalternativet.

citat ernhagen

När HGFs företrädare dundrar på om ”utförsäljningar” är det alltså inget annat än ett spel för galleriet. HGF vet att deras strategi tvingar fram försäljningar, såväl av kommunala som privata hyresfastigheter. I Stockholms innerstad har strategin haft störst framgångar. Där har hyresrättens andel av flerbostadsbeståndet fallit från 90 till 35 procent sedan 1970-talet. Tyvärr är det få inom den kommunala sfären som talar öppet om detta. Bakom lyckta dörrar kokar det dock. Men det finns modiga exempel på företrädare för kommunala bolag som vågar ta bladet från mun. För något halvår sedan hade jag förmånen att lyssna till Växjöbostäders vd, Maria Säterdal. Hon sammanfattande situationen på följande sätt:

”Vi har ingen utförsäljning av våra fastigheter. Vi säljer dem till marknadspris. Däremot har vi rea varje månad på våra lägenheter”.

Rea varje månad! Mycket tydligare än så kan det inte bli. Under mer än ett halvsekel har hyresutvecklingen varit frikopplad från den övriga samhällsekonomin. Det har varit möjligt på grund av HGFs unikt starka position i hyressättningssystemet. Hittills har denna position utnyttjats på ett destruktivt sätt. Det är bara att hålla tummarna för att HGF snart ska överge sin hyresrättsfientliga linje för att istället ta ansvar för hyresrättens framtid. I väntan på det ska vi vara djupt tacksamma för att det finns aktörer som ändå gör vad de kan för att skapa hyresrätter i detta bostadsbristens förlovade land.

Tomas Ernhagen
Chefekonom, Fastighetsägarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Tomas Ernhagen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev