Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Sverrir Thór: Räkna med (och var beredda på) fler kriser

Vi behöver komma fram till en allmänt accepterad handlingsplan, just för att snabbt och effektivt kunna lindra effekterna av framtida externa chocker, skriver Sverrir Thór.

Publicerad: 20 maj 2020, 09:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Ju längre coronapandemin varar, desto mer påtagliga blir dess effekter på ekonomin. Den kraftfulla finanspolitiska responsen, för det har den varit världen över, gör att statskassan går åt. Dessutom stiger arbetslösheten nu brant och inflationen blir deflation. Den initiala chocken går över men de långsiktiga konsekvenserna kan bli desto mer förödande och kostsamma för ekonomin. 

Diskussionen om huruvida coronakrisen beror på en svart svan eller ej är mest av populärvetenskaplig karaktär men oavsett så kan vi konstatera att den globala ekonomin blev tagen på sängen av pandemin. Det moderna ekonomiska systemet är robust och skört på samma gång och det bygger på att alla processer fortlöper effektivt. Systemet bygger som bekant på samspelet mellan arbetare, producenter, konsumenter och finansiärer – samt att efterfrågan och utbud är kontinuerliga. 

Läs även: När Karlstad blev Sveriges hetaste fastighetsmarknad

De senaste åren har vi sett flera exempel på att mindre chocker inte räcker till för att rubba systemet. Men en chock av den magnitud som vi nu känner av kan nog inte ens de mest robusta system stå emot fullt ut. I synnerhet inte när redundansen i systemet saknas. Problemet med dagens system, som jag ser det, är nämligen att det är överoptimerat, lite som den svenska kri(g)sberedskapen. Det finns en möjlighet att agera effektivt på chocken men först efter att den kommit och det är just där som systemets kanske mest uppenbara (retrospektivt) skörhet ligger. Vi är helt enkelt blottade gentemot externa chocker.

Det ligger ju lite i sakens natur, annars skulle chockerna knappast vara chocker (eller svanarna svarta), men å andra sidan så torde väl risken för chocker minska ju mer beredda vi är.

Samstämmigheten måste öka på global nivå

Det råder ju delade meningar om den svenska smittskyddsresponsen på corona och det blir ett arbete för framtiden att utvärdera. Vad gäller regeringens och Riksbankens ekonomiska respons så måste jag erkänna att jag är positivt överraskad. Jag hade nog inte väntat mig att den skulle bli så snabb och så kraftfull och där tycker jag att Stefan Löfven och hans regering är allt beröm värda och även oppositionen som förnuftigt nog inte har satt några käppar i hjulen för regeringen. Önskvärt hade varit om vi hade sett samma samstämmighet på global nivå.

Att gråta över spilld mjölk brukar inte vara så konstruktivt och med facit i hand kan vi som sagt bara konstatera att pandemin tog oss på sängen. Med tanke på att forskarvärlden i det närmaste tycks vara enig om att vi kommer framöver att få fler och mer frekventa pandemier, så borde vi dock ta tillfället i akt och ta fram en global handlingsplan för hur världen borde reagera på dessa. En samordnad respons är rimligtvis alltid bättre än politiskt tjafs där vissa försöker flytta fokus på sitt bristfälliga ledarskap över på andra länder och globala institutioner.

Infrastrukturen finns i form av internationella institutioner som WHO, FN, IMF och Världsbanken, men samsynen om hur infrastrukturen ska användas och finansieras saknas. Vi behöver komma fram till en allmänt accepterad handlingsplan, just för att snabbt och effektivt kunna lindra effekterna av framtida externa chocker.

Läs även: Sverrir Thór: Moder Jord tar hand som sig själv 

De ekonomiska effekterna är givetvis sekundära när väldigt många människor förlorar sina liv på grund av viruset men de behöver ändå tas i beaktande, i synnerhet med tanke på den ekonomiska skada som pandemin orsakar. Stater behöver kunna stimulera sina ekonomier utan att behöva oroa sig för den egna skuldsättningen och företagare, stora som små, ska inte behöva oroa sig för sin verksamhet och sin personals ekonomiska välbefinnande. 

Enskilda stater kan stimulera ekonomierna och vissa mer än andra men det krävs en globalt koordinerad respons för att begränsa de globala ekonomiska effekterna. Räkna med att fler pandemier och andra kriser kommer och ta fram en global handlingsplan. Tillsammans är vi starkare och här kan Sverige spela en viktig roll.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.