Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”På sikt kommer bostadspriserna att stiga!

Så länge en ort växer så kommer bostadspriserna att stiga, skriver Fredrik Brunes, doktor i bygg- och fastighetsekonomi och hänvisar till den monocentriska modellen.

Publicerad: 6 mars 2020, 09:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fredrik Brunes, doktor i bygg- och fastighetsekonomi, skriver om bostadsprisernas koppling till stadsutveckling. I bakrunden Veidekkes projekt Brf Klätterträdet i Kvillebäcken i Göteborg som nominerade till Årets Bygge 2016.

Foto: Elin Bennewitz / Privat


Ämnen i artikeln:

Bostadsrätter

Det diskuteras i tv, tidningar och över middagsbordet; Vad kommer att hända med framtida bostadsrättspriser? Hur kommer räntan att påverka? På kort sikt finns möjligheter att marknadsvärden faller. Men på lång sikt finns det belägg för att om en ort växer (steg 1) och den växer enligt den monocentriska modellen (steg 2) så bör marknadsvärden stiga över tid.

Steg 1. Orten växer

Vad får då en ort att växa? Vad får folk och företag att flytta till städer? Svaret är att både individer och företag lokaliserar sig för att ”få det så bra som möjligt”, och i det sammanhanget är löner och vinster ganska viktigt. Och om individer och företag finns nära varandra finns stora möjligheter till högre löner och vinster eftersom då minskar transportkostnaderna för varor och tjänster mellan företagen. Dessutom kan nya kloka idéer spridas snabbare än om var och en sitter i sin stuga lång ute på landet, se gärna Jane Jacobs klassiker ”The economy of the cities”. Det finns sålunda starka ekonomiska krafter för företag och individer att flytta till städer. 

Steg 2. Monocentriska modellen

Till min förvåning så används eller beskrivs den monocentriska modellen (även kallad Alonso-Muth-Mills modellen) ytterst sällan inom fastighetsekonomiska kretsar. Den kanske är så självklar att den inte behöver nämnas. Jag ska i alla fall ”damma av” den här. Dess uppbyggnad baseras på att individer är beredda att betala mer i bostadsrättspriser för att slippa pendla till och från centrum där flertalet jobb finns, se figur nedan:

På den horisontella axeln visas staden tvådimensionellt med centrum i mitten och stadens utkant längst ut till höger och vänster. På den vertikala axeln visas marknadsvärden vid olika avstånd från centrum. Vid stadens utkant är marknadsvärdet A. Och i centrum B.

Läs även: ”Vad är arkitektonisk kvalitet?”

Ett empiriskt, färskt, belägg för sambandet beskrivs i SVD artikel från 13:e januari 2020 ”Enorma skillnader i priset för boende”. Där redovisas hur bostadsrättspriset sjunker med avstånd till Stockholm Centrum. 

Om ni håller med om den monocentriska modellens antaganden så är nästa fråga: vad händer med marknadsvärden om orten växer? Om staden växer på bredden kommer det att bli ännu längre in till centrum (marknadsplatsen) och pendlingstiden ökar därmed. För att slippa den pendlingen kommer man att vara beredd att betala ännu mer för att ha närhet till centrum, se figur nedan.

I figuren visas hur marknadsvärden generellt stiger i samtliga lägen eftersom ännu fler konkurrerar om att minimera pendling till centrum. I centrum stiger marknadsvärden från B till C och i läge X från D till E.

Bandyfinalen är också värd att oroa sig för

Ett litet empiriskt belägg, för detta samband, finns genom att jämföra våra tre största städer: Stockholm är större än Göteborg som är större än Malmö och samma rangordning gäller för städernas marknadsvärden. 

Det framtida marknadsvärdet på min egen bostadsrätt är sålunda inget jag grubblar över, sedan finns det annat viktigt att oro sig för som slutspelet i bandy.

Fredrik Brunes, doktor i bygg- och fastighetsekonomi, kursledare i fastighetsvärdering och fastighetsanalys

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Bostadsrätter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.