Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag17.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Krönika

Nytt kanonår att vänta trots pandemin

Trots att marknadsbilden har förändrats sedan början av året tror jag att vi har ett nytt kanonår att vänta, skriver Veronica Fredriksson från talangnätverket MERC.

Publicerad: 28 September 2020, 09:32

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Merc

Mars 2020, vi tar ett djupt andetag och håller andan. Vi tittar oss försynt över axeln för att se vad grannen gör. Vill inte göra fel. Ställer oss frågan, vad händer nu? Likt resten av samhället stod fastighetsmarknaden lika handfallen. De börsnoterade fastighetsbolagen kunde se sina börsvärden störtdyka och transaktioner pausades. Trots denna hastiga förändring i marknadsläget avslutade vi halvåret med genomförda transaktioner värda närmare 100 miljarder kronor. Det är cirka en procent högre än föregående års transaktionsvolym sett till samma tidpunkt. Innebär det här att transaktionsaktiviteten för 2020 inte kommer påverkas av pandemin?

Läs även: Därför kommer efterfrågan på kontorsyta att ta fart igen

Först och främst bör vi förstå vad som ligger bakom den glädjande statistiken. Fyra av de fem största affärerna i år skedde innan pandemins genomslag i Sverige. Däribland SBB’s köp av Hemfosa som står för nästan 30 % av halvårets transaktionsvolym. Vi har också kunnat se att aktiviteten från utländska investerare, som ifjol stod för närmare en tredjedel av den totala transaktionsvolymen, har minskat.

Genom denna statistik kan vi inte annat än att konstatera att fastighetsmarknaden har påverkats negativt av marknadsläget.

Stark vilja att genomföra affärer

Trots detta möts man i dag inte av oro och eller pessimism i mötesrummen. Det finns snarare en stark vilja att fortsätta genomföra affärer och en positiv framtidstro. Som med alla stora förändringar genom historien ställer vi om och fortsätter framåt. Hur kommer då investeringsmarknaden agera under hösten med den stormiga våren i bagaget?

Läs även: Hur botar vi en bostadsmarknad där skilda par inte har råd att flytta isär?

Som ett resultat av vårens pandemiutbrott kommer vi sannolikt se en förändring i segmentsvolym. 

Bostadsegmentet kommer att stå för en större andel av volymen medan handel, som redan hade en nedåtgående trend, och kontor, som tidigare utgjort en stor andel av transaktionsvolymen, tros minska rejält. Framförallt för de investeringsprodukter som inte räknas som core-investeringar, då en större osäkerhet om framtiden bidrar till minskat risktagande. En annan omställning vi förväntas se är att flertalet investerare och värderare gör justeringar i kalkylerna. En justering vi förväntas se är finansieringsvillkoren. En annan är hyrestillväxten. Tills bilden av de långsiktiga effekterna av pandemin blir klarare kommer sannolikt den förväntade hyrestillväxten justeras ner för att möta den högre risken. Denna justering påverkar endast direktavkastningen marginellt och spås inte ha någon större effekt på transaktionsaktiviteten.

Marknaden förväntas anpassa sig till de nya omständigheterna och återhämtningen på börsen indikerar en fortsatt ljus framtid för fastighetsmarknaden. Trots en låg aktivitet i realekonomin så har den finansiella marknaden återhämtat sig väl där både OMX30, S&P500 och DAX30 har utvecklats mot rekordhöga nivåer. Börsen är framåtblickande och faktumet kvarstår att kapitalkostnaderna är lika låga som tidigare. De låga räntorna kommer fortsätta vara en drivkraft till att tillgångspriser, så som börsen och fastigheter stiger. Då samtliga stora banker och institut, däribland Riksbanken, Swedbank, SEB och Nordea, prognostiserar ett fortsatt lågränteklimat de närmaste åren förutsägs en fortsatt hög transaktionsaktivitet.

Marknaden justeras

Vi ställer om och justerar för att fortsätta göra goda fastighetsinvesteringar. Trots att marknadsbilden har förändrats sedan början av året tror jag att vi har ett nytt kanonår att vänta. Jag avslutar med ett citat från Henrik Mitelman i en intervju på SEB Talks med Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, den 31 augusti i år:

”Alla tillgångspriser ska upp”

Veronica Fredriksson, jobbar med fastighetstransaktioner i Capital Marketsteamet på Tango och är medlem i MERC Talangnätverk sedan 2018, fastighetsbranschens främsta talangnätverk där unga talanger erbjuds en plattform för att träffas, utbyta erfarenheter och skapa långsiktiga samarbeten. 

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Merc

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.