Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Sverrir Thór: Moder Jord tar hand som sig själv

Coronakrisen har fått Fastighetsnytts Sverrir Thór att minnas sina mors ord om riskerna med att människans samhällen växer på tidigare obruten mark.

Publicerad: 12 maj 2020, 12:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverrir Thór skriver om djur som tar sig nya friheter när städerna töms på människor. Kängurun på bilden är dock inte densamma som omnämns i texten.

Montage: Mostphotos / Fastighetsnytt


Förra sommaren åkte jag och familjen på en bilsemester i östra Europa. Gamla Östtyskland, Polen, Slovakien och Tjeckien åkte vi till, med en dagstur till Wien också. Det var en trevlig semester, kan rekommenderas, och höjdpunkten var utan tvekan de tre avslutande dagarna i Prag mitt i en värmebölja och inte ett moln på himlen. Jag blev påmind om detta nyligen när en gammal kollega som numera är bosatt i Prag lade upp ett foto på Facebook föreställande en ensam get som vandrade på Karlsbron mitt på dagen. Vanligtvis är bron, ett av Europas populäraste turistmål, fylld med folk men nu i coronatider kan till och med getterna börja se sig om i städerna. Denna bild är inte unik och snarare ett tecken i tiden. Vi har på nyheterna fått se bilder på kängurus som skuttar runt centrala Sydney, delfiner simma i kanalerna i Venedig och olika för staden ovanliga djur springa runt i centrum i världens storstäder. Den generella slutsatsen är att nu när staden stannat så tar naturen. 

Läs även: ”Kommer stadsplanerare att börja prata om pandemital nu?” 

Samtidigt påminns jag av detta om en diskussion jag hade med mina föräldrar för 20-25 år sedan. På den tiden läste jag historia på Islands universitet och hade börjat bekanta mig med engelska ekonomen Robert Malthus och hans befolkningsteori. En intellektuellt utmanande teori, även om Malthus givetvis inte fick rätt på alla punkter, som bland annat inspirerat Charles Darwin som byggde sin evolutionsteori på Malthus tankar. Hursomhelst, det jag tar med mig från samtalet med föräldrarna är det min mor naturvetaren sa: ”Moder Jord tar hand som sig själv”. Vad hon menade var att från och till väljer naturen att påminna människan om sin kraft. Det kan handla om vulkanutbrott eller andra naturkatastrofer eller sjukdomar som människan inte rår på. 

En annan diskussion vi hade betydligt tidigare minns jag också. Den gången konstaterade min mor att när människans samhällen växer och vi bryter tidigare oexploaterad mark, så kommer vi att komma i kontakt med sjukdomar som tidigare varit okända för oss. De flesta av oss funderar inte så mycket över sådana frågor till vardags, i normala tider, och jag tyckte det var kloka ord från min mor. De senaste månadernas utveckling har fått mig att ägna en hel del tankekraft åt dem. För visst har hon, och andra naturvetare som flitigt påmint oss om detta, rätt. Naturen tar hand om sig själv och den spjärnar emot när människan tar sig för stora friheter. 

Vi kommer sannolikt att möta fler pandemier

Missförstå mig rätt, jag försöker inte att framställa coronakrisen som någon dramatisk kamp mellan människan och naturen, men på ett sätt kan man ändå se den i det sammanhanget. För mig ter sig det som aningen märkligt att hållbarhetsfrågan knappast har nämnts i medierna de senaste månaderna, i synnerhet när ett gäng forskare konstaterat att vi sannolikt kommer att få mer frekventa pandemier just då vi rör oss allt längre ut i naturen och kommer i kontakt med sjukdomar som vi inte känner till eller vet hur vi ska hantera.

Läs även: ”Hur lågt kan logistik-yielderna sjunka?” 

Den enkla och raljanta lösningen som vi ibland hör dagens citatfabriker komma med är att sätta stopp för kinesiska djurmarknader. Det vore säkert effektivt men problemet är att vi i väst inte längre kan diktera hur andra delar av världen lever sitt liv. Dels har vi inte den moraliska rättigheten, dels är vi alldeles för beroende av dem. 

Detta är givetvis en fråga som rör samhällsbyggnadssektorn, det är ju trots allt våra städer som växer och vår utmaning är att hitta smarta och effektiva sätt för städerna att växa utan att det hotar balansen mellan människa och natur för mycket. För Moder Jord har uppenbarligen ett antal sätt att skydda sig och vi bör ha respekt för det, och henne.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.