Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Mål och medel

Publicerad: 23 april 2015, 13:39

Daniel Bergstrand

En god och mycket intelligent vän erkänner att när någon säger ”kultur” blir han skeptisk. Han är förmodligen mer ärlig än ovanlig.


En god och mycket intelligent vän erkänner att när någon säger ”kultur” blir han skeptisk. Han är förmodligen mer ärlig än ovanlig. Hur många är det inte som hellre väljer en extra rulltrappa istället för ett dyrt konstverk på en tunnelbaneperrong? Överhuvudtaget – hur kan man motivera kostnaden för kultur när det finns angelägna saker som sjukvård, skola och motorvägar att oroa sig för?

Ordet kultur har sitt latinska ursprung i att något odlas. I den moderna meningen avses odling av sådant som man måste vara människa med ett intellekt för att åstadkomma; som när man talar om ett kulturlandskap som formats av människor eller om ämnet kulturgeografi som ägnar sig åt växelspelet mellan människa och jordyta. Man brukar göra ytterligare en uppdelning i kultur som konstnärlig verksamhet respektive kultur som ett socialt fenomen med yttringar som språk, värderingar, sedvänjor.

Vare sig han vill eller inte ingår således min gode vän i en kultur. Han talar ett språk, har värderingar och sedvänjor. I en mycket bred bemärkelse är ju rulltrappor, motorvägar, excelark och sjukhusbyggnader också yttringar av en kultur (ska vi säga den västerländska med sitt ursprung i renässans, den vetenskapliga revolutionen och industrialismen). Ingen tycker att det är konstigt att kalla en romersk akvedukt eller termerna i Bath för yttringar av romersk kultur. Nåväl, hans skepsis mot den smalare definitionen i form av konstverk på tunnelbaneperronger, opera och inåtvända centrallyriker kan likafullt kvarstå.

Sedan ett antal år tillbaka har näringslivet tillsammans med tjänstemän och politiker upptäckt att ”kultur” kan stimulera ekonomin. Kulturen kostar pengar, men den kan faktiskt indirekt generera de ekonomiska värden som är så avgörande i det ekonomiska paradigm som präglar vår tid. Konkret kan det handla om att en arena lockar till sig besökare när det arrangeras en rockkonsert, att turister kommer till Bilbao för att besöka Guggenheimmuseet eller till och med att det finns mysiga kaféer, marknader i en livfull stadsdel som Kreuzberg i Berlin. Kulturen har i det här sammanhanget antagit formen av ett mervärde i den ekonomiska konkurrensen mellan olika städer. Går man tillbaka till definitionerna handlar det väl närmast om en blandning av konstkulturen och det sociala fenomenet.

Familjen Medici lockade många av tidens främsta konstnärer, och affärsmän, till Florens på 1500-talet. Kreativa svenskar drog till Paris för att andas måleri i början av det förra seklet. Det är inget nytt att kultur kan göra platser attraktiva och locka rätt sorts människor. Snarare är det en nygammal insikt att det där som inte är helt materiellt – till skillnad från rulltrappan – trots allt är det som i grunden lockar till dagens glödheta storstäder.

Relationen mellan den viktiga ekonomin och den lite lätt lyxiga kulturen i alla sina skepnader ter sig onekligen ganska komplex. Människan är en kulturvarelse, en varelse som producerar en kultur på ett sätt som skiljer sig från djuren. Det mänskliga intellektet vill tänka fritt, sätta sig på tvären, bearbeta och omarbeta tankar och fysiska miljöer, odla vidare på och förändra traditionen. I det avseendet är kulturen till sitt väsen aldrig något avslutat projekt, utan ständigt rörlig och nyckfull, och de samhällen som är öppna nog att låta den vara det är de där människor kommer att må bäst.

Ser man det så skulle man kunna vända på det där med kostnad. En vital ekonomi är inget mål, utan ett medel. En vital kultur är inget medel, utan ett mål.

Min gode vän får ursäkta.

Daniel Bergstrand
Chefredaktör,  Fastighetsnytt

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.