Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Leder bristen på intryck till bristen på uttryck?

Efter snart ett år med hemmajobb känner jag rastlösheten krypa i kroppen och jag förstår verkligen varför det glada Berlin, London och Paris uppstod på 1920-talet efter spanska sjukan. Jag kan inte låta bli att fundera över hur detta år kommer påverka utformningen av våra städer och projekt, skriver Mona Kjellberg.

Publicerad: 2 februari 2021, 13:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mona Kjellberg längtar efter mingel och erfarenhetsutbyten i form av fysiska möten.

Foto: Cornelia Nordström


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Vi möts snabbt vid köksbordet, min man och jag. Det är dags för lunch. I går blev det äggröra och i dag äter vi gröt. Sedan är det tillbaka till Teams. Han sitter i dotterns rum och jag har abonnerat köksbordet. Jag kopplar upp mig till nästa möte och det blir lite mini-försnack och delande av erfarenheter och det är ju så fantastiskt att man fortfarande kan ha möten! I bakgrunden hör jag förskolebarnen som tjuter i vår pulkabacke, katten trycker på mina tangenter och diskmaskinen slår. 

Läs även: Det här blir nästa hype inom fastigheter!

För oss som har kunnat arbeta hemifrån har den senaste tiden bestått av samma intryck. I alla fall för mig. Jag rör mig inom en radie av två kilomter, jag möter min familj varje dag och ibland mina grannar i porten. Nästan ingen annan. Aha-upplevelser uppstår i denna skyddade verkstad relativt sällan, och inspirationen från olika intryck måste aktivt jagas upp.

Annat var det pre-pandemin. Jag älskar Almedalen, Järvaveckan och andra liknande samlingar och smältdegeln av politik, företag, människor, agendor och evenemang det innebär. Jag tycker det känns som att röra sig i en oändlig mängd av kunskap, intressanta seminarier och människor och man snappar upp nya insikter och lär sig något nytt. Speciellt när man lyssnar till hur människor i andra branscher pratar. Vad tycker tech-branschen om stadsutveckling? Vad tycker barnrättsorganisationer om bostadsplanering? 

Jag tror inte man ska underskatta kaffepausernas inverkan på Sveriges stadsutveckling genom åren.

Eller studieresor – det är ju fantastiskt! Hur man kan lära sig saker genom att lyssna till hur andra har tänkt, och hur man kan omvandla denna insikt till affärsnytta och utveckla framtidens bostäder och handel.

Läs även: Hur botar vi en bostadsmarknad där skilda par inte har råd att flytta isär?

Eller kaffehämtning och det lätta mellansnacket, det är helt enkelt underbart! Innan möten, mellan workshops, branschevenemang och luncher. Hur det i det lättsamma allmänsamtalet uppstår idéer, intryck som leder en framåt – som leder branschens utveckling framåt. Jag tror inte man ska underskatta kaffepausernas inverkan på Sveriges stadsutveckling genom åren. Visst är det digitala mötet effektivt, många arbetstimmar blir gjorda – men utvecklas vi verkligen? Blir våra framtida städer bättre för de människor som ska leva där? Överskattar vi det vi går och tänker på just nu, i vår planering för framtiden? Hur många kommer ha 95 procent digitala möten och aldrig mer gå på restaurang?

Efter snart ett år med hemmajobb känner jag rastlösheten krypa i kroppen och jag förstår verkligen varför det glada Berlin, London och Paris uppstod på 1920-talet efter spanska sjukan. Jag kan inte låta bli att fundera över hur detta år kommer påverka utformningen av våra städer och projekt; det digitala samtalet är mer målorienterat och all icke-verbal kommunikation försvinner, denna står enligt beteendeforskning för upp till hela 60 procnet av våra samtal. Kallpratet och fluff-fluffet har rationaliserats bort. Kommer det synas i de projekt som tas fram nu? Vem vet? Vet du? 

Nu måste jag tyvärr in i nästa Teamsmöte, så filosoferandet med mig själv får ske en annan gång. Men! Vi kan väl ses i Almedalen någon gång och snacka om det?!

Mona Kjellberg, senior konsult på Juni strategi

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.