torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Krönika

Låt kollisioner forma framtidens arbetsplats

Stadsutveckling handlar inte bara om var människor ska bo – det tål att upprepas i det oändliga. Idag råder stadsbrist, inte bara bostadsbrist i många av våra städer. Dumt då staden manifesterar själva ursprungsidén för engelska modeord som co-working spaces, makerspaces och co-labs.

Publicerad: 9 maj 2018, 12:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ulla Bergström. Foto: White Arkitekter.


Ämnen i artikeln:

Ulla BergströmWhite arkitekter

Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 2, 2018.

Fokus på innovation och utveckling behövs i alla skalor. Stadsutveckling handlar inte bara om var människor ska bo – det tål att upprepas i det oändliga. Idag råder stadsbrist, inte bara bostadsbrist i många av våra städer. Dumt då staden manifesterar själva ursprungsidén för engelska modeord som co-working spaces, makerspaces och co-labs – i staden kan du leva, leka, kreera, det är en plats för möten och samarbeten som bjuder in till en hållbar livsstil.

I Stockholm tog stadsplaneringen fart på 1620-talet och ledde till en omfattande inflyttning. Och så har det fortsatt. Nu växer Stockholm igen och vi har möjlighet att utgå från de bästa planeringsförutsättningarna. Ska vi förtäta med 140 000 nya bostäder kommer exempelvis 3,5 miljoner kvadratmeter ny kontorsyta behövas, enligt vår beräkning. Vi behöver planera in arbetsplatser i alla nya stadsutvecklingsområden för att utjämna den regionala obalansen mellan norr och söder.

Nu ska jag ta ner skalan från stadsnivå och gå in i byggnaderna. Att vi är som mest kreativa och effektiva själva hemma på kammaren eller i isolerade rum, är en ålderdomlig idé vi lämnat bakom oss när vi designar arbetsplatser. Det är dags att ändra bilden av det ensamma geniet – vi vet att magi händer i kreativa miljöer där människor möts och samarbetar. Vi inspireras av begreppet well-being, som handlar om att miljön uppmuntrar till fysisk aktivitet.

Utifrån dessa parametrar skapar vi framtidens arbetsplats. Ett bra exempel är Bloombergs nya kontor ritat av Fostner and Partners. Medie- och teknologiföretaget har 4 000 medarbetare huserade i centrala London i en byggnad med högsta möjliga BREEAM-certifiering. Här har well-being varit nyckelord och designen är utformad för att främja aktivitet. En ramp kopplar ihop alla sex våningsplanen och inspirerar till rörelse och möten. I bottenvåningarna, Bloomberg Arcade, finns publika stråk med blandad verksamhet med cykelhubbar, hälsocentral och ett utbud av restauranger. En byggnad som formar en egen blandstad!

Så hur skapar vi miljöer med förutsättningar för tillväxt och utveckling, med en kultur som premierar kunskapsdelning och samarbete? Min övertygelse är att vi måste jobba mer transparent med våra lokaler tillsammans med brukarna, släppa nyckeln, bjuda in fler och låta dem påverka. Vi måste också våga prototypa i full skala, det temporära ger energi och med små medel kan vi labba fram innovativa lösningar. Att vara en attraktiv arbetsgivare och erbjuda nya generationer – som Millenials och Generation X – miljöer att utvecklas i kommer ge långsiktig tillväxt till företagen. Vi har inte råd att köra på i gamla spår utan att förstå nya generationers behov, eller att bortse från digitaliseringen och de möjligheter de nya verktyg ger oss.

Kollisioner kan låta hårt, men jag tror vi måste utsätta oss för just krockar, nya upplevelser, perspektiv och möten. Vi arkitekter har arbetat mycket med aktivitetsbaserad arbetsmiljö – nu är det dags att börja jobba med människobaserad arbetsmiljö där idéer kan gro och utvecklas. Det är så vi bygger den hållbara staden.

Ulla Bergström
Kontorschef Stockholm, White Arkitekter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev