torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Krönika

Kritiken växer mot fastighetsnämnden

Fastighetsnämnden har problem med prognossäkerhet, projektstyrning och projekt som överskrider budget, enligt protokoll som Fastighetsnytt tagit del av. Nu ryter oppositionen och revisorer ifrån.

Publicerad: 3 juli 2017, 07:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stockholms stadshus. Foto: Sverrir Thór


Ämnen i artikeln:

Fastighetskontoret

Fastighetsnämnden i Stockholm har under en längre tid haft problem med prognossäkerhet, projektstyrning och flertalet projekt som överskrider budgeten. Det visar protokoll som Fastighetsnytt tagit del av. Nu ryter oppositionen och revisorer ifrån.

När den nya majoriteten tillträdde fastighetsnämnden 2014 var en av de första åtgärderna att lägga ned projekt som inte bedömdes uppfylla stadens investeringspolicy. Nu har närmare tre år passerat och hålen i budgeten blir allt större.

– Det finns stora avvikelser från budget vid upprepade tillfällen som sker vid renoveringar och nybyggnation, säger Richard Bengtsson (L) och Henrik Sjölander (M), i protokollet.

För att kunna bedriva verksamheten på ett lönsammare sätt måste projektkostnaderna minska, enligt oppositionen.

– Det är av stor vikt framöver då fastighetsnämnden fortsatt beräknas visa betydande negativa resultat.

Revisorer påpekar samtidigt att den interna kontrollen inte är tillräcklig. Det saknas rutiner som säkerställer att direktupphandlingar genomförs i enlighet med lagen om offentlig upphandling, LOU, och riktlinjer för hur nämnden ska förebygga att svart arbetskraft anlitas. De bedömer även att myndighetens prognossäkerhet i tertialrapporteringen varit bristfällig under året, vilket de ser mycket allvarligt på.

Kritiken är som en hink med kallt vatten i en tid då flera dyra projekt väntar, som Liljevalchs, Östermalmshallen och Medborgarhuset. Bara slutnotan för själva renoveringen och utbyggnaden av konsthallen på Djurgården landar på cirka 340 miljoner kronor och överskrider därmed budgeten med 139 miljoner kronor, enligt P4.  “Därför ska nämnden kontinuerligt arbeta med att förbättra ekonomi, riskhantering och prognossäkerhet”, står det i Stockholms stads budgetförteckning.

Frågan är om myndigheten gör tillräckligt för att få grepp om ekonomin igen eller om det krävs betydligt hårdare nypor för att vända på bottensiffrorna. Fastighetsnämndens ordförande, Jan Valeskog (S), medger i protokollet att man under en längre tid haft problem med prognossäkerhet och projekt som överskrider budgeten. Han säger att en del av extra kostnaderna orsakats av en överhettad byggmarknad och svårigheten att få anbud.

– Men en del av orsakerna har också funnits inom fastighetskontoret. Majoriteten har tagit krafttag för att komma tillrätta med de problem som har funnits och kontoret är på god väg att åtgärda bristerna.

För att ta itu med problemen har fastighetskontoret bland annat tillsatt styrgrupper i alla projekt, implementerat ett nytt projektstyrningsprogram, bildat en upphandlingsenhet, ändrat organisation, slagit ihop skeenden och nyanställt projektcontroller och investeringscontroller.

Fastighetsnytt har förgäves sökt Jan Valeskog för ytterligare kommentarer.

Teresa Ahola

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Fastighetskontoret

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev