Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Kommer vi stadsplanerare behöva planera för pandemier?

Vad får en pandemi för konsekvenser för hur man tänker sig en stad? frågar sig Sarah Bragée på Tyréns.

Publicerad: 19 mars 2020, 14:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sarah Bragée jobbar som marknadsanalytiker på Tyréns.

Foto: Tyréns


Ämnen i artikeln:

TyrénsSarah Bragée

Vad är en tom stad – en frånvaro av ljus, av aktivitet, av rörelse, av människa. Ljus och aktivitet finns kvar, men många andra saker är nu borta, allt det vi sa att vi så gärna ville ha. Film, teater, bibliotek, gym, gymnasier och högskolor, och många arbeten är i riskzonen. Särskilt besöksnäringen är hårt drabbat.

”Du kan ha CORONA utan att veta!”

Vad får en pandemi för konsekvenser för hur man tänker sig en stad? Den ska ju finnas där som en plats för möten, både fysiska men också genom telefon, Skype, Teams och så vidare. Hur tänker vi oss staden nu mitt i allt detta? Kan vi leva i en halvöppen stad? Kan vi klara av att bara röra oss ute vissa timmar eller kanske inte alls? Öppna torg och härliga vyer kan man fortsatt njuta av om man nu inte ska tro kvällstidningarnas rubriker ”Du kan ha CORONA utan att veta!”. Det är ingen som stoppar dig från att röra dig ute, sjuk eller inte – men det blir det när du eventuellt kommer till andra platser. 

Vi stadsplanerare borde inte behöva planera för pandemier.

Det verkar inte heller statsepidemiologen Anders Tegnell på Folkhälsoinstitutet tycka. Han säger att man inte ska hälsa på hos äldre. Hans främsta råd för den enskilda är ”att stanna hemma om man ens känner sig småkrasslig, och då stanna hemma helst två dagar efter att symtomen försvunnit.” 

Nästa hjälte är Professor emeritus Johan Giesecke som arbetar inom medicinsk epidemiologi och biostatistik. De frågade honom på nyheterna ”Vad tycker du om att England stänger ner sina skolor?”, varpå han svarade ”dumt”. Och fortsatte sedan med att fråga sig ”hur många har nyckelpositioner i samhället? De som läser upp nyheterna, kanske? Eller de som säger att 5 personer är taket för att samlas – eller vi som säger 500?” Han tog Kina som ett varnande exempel där polisen patrullerade inomhus, för att kontrollera att ingen tar sig ut. 

Läs även: Det händer saker när man får ta en paus

I våra gener ligger en optimism som gör oss på något sätt ovilliga att ta in detta. Men det finns i alla fall lite man kan göra för att dra sitt strå till stacken. 

De flesta erbjuder nu tekniska lösningar för affärsmöten, att gå ut och promenera och att träna på ett utegym, kanske helst med handskar på. Vad väntar nu då – när allt stänger ner? Jobba hemma går för vissa, men inte för alla. Och att de som inte kan göra det går till jobbet helt enkelt. Jag har ett jobb som tillåter mig att sitta hemma och skriva krönikor. Inte då dumt ändå! Men idag när jag insåg att jag inte kan frysa mitt gymkort ska jag minsann gå och träna. Så det så.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TyrénsSarah Bragée

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.