fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Krönika

”Kommer stadsplanerare att börja prata om pandemital nu?”

Kommer stadsplanerare att börja prata om pandemital vid sidan om p-tal och cykeltal, som en effekt av coronakrisen? undrar Mona Kjellberg.

Publicerad: 14 april 2020, 13:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mona Kjellberg. Foto: Fastighetsnytt


Salve!

I veckan avslutade jag ett telefonmöte med en ny kontakt och när vi skulle lägga på sa han ”Trevlig helg – hoppas du håller dig frisk”. I dessa tider ändrar vi våra hälsningsfraser. När jag var på Sicilien för många år sedan fick jag inte nog av ordet ”salve”, jag tyckte det var så fint att man fortfarande använder latinet i vardagliga sammanhang och hälsar med ett ord som betyder ”att hela”. Även vårt eget uttryck, att vi ”hälsar” på varandra har ju sitt ursprung i att vi önskar varandra just en god hälsa.

Flera experter har tidigare uttalat en oro för att en pandemi kan komma att svepa över världen. Nu är vi mitt i den och många tror att vi framöver kommer att se fler pandemier på grund av att jorden är mer tättbefolkad och trångbodd, samt att vi, i exempelvis Kina, lever tätt inpå vilda djur. 

Pandemianpassning på bred front

Om vårt språk, genom nya hälsningsfraser, och vår digitala mognad på arbetsplatserna redan efter ett fåtal veckor har förändrats, får det mig att fundera över hur vår stadsbyggnad kan komma att påverkas av pandemin. Givetvis är det alldeles för tidigt för att dra några större slutsatser, men ett är säkert, corona kommer att lämna efter sig bestående beteendeförändringar, framför allt i de hårdast drabbade länderna.

Stockholm, min hemstad, är en populär weekenddestination och Jokkmokk, min barndomsort, tillhör en landsbygd där utländska turister blivit allt viktigare för ekonomin. Utlandsresor kommer att påverkas framöver, och turismen har haft allt större inflytande över vår stadsbyggnad på senare år. Kan detta komma att ändras?

Kommer vi prata p-tal, cykeltal och pandemital?

Vi har de senaste åren också byggt en stor andel flerbostadshus, medan småhusbyggandet varit lågt. Nu har vi en stor generation barnfamiljer på gång och om människor befarar fler pandemier med effekten av större hemmavistelse och kanske till och med karantän – kommer då önskan om en egen trädgård att öka ännu mer? Vi har strävat efter att bygga stad, tätt och urbant, med mycket liv och rörelse. Att ha många människor nära är ju underbart, det ger liv och inspiration. Kommer detta förändras om fler pandemier befaras?

Våra byggnormer som vi har nu är ju baserade på tidigare decenniers önskan om att uppnå en god folkhälsa genom exempelvis ljusinsläpp, bullerrestriktioner, grönytetal och parklekar. Vi lever i kvarlämningar från funkisens tid, då man ville sanera staden från sjukdom och fattigdom.

Läs även: ”Kan vi skapa en rättvis bostadsmarknad för de äldre?”

Kommer vi framöver att fokusera mer på utveckling av flexibla sjukhus- och vårdinrättningar som snabbt kan sättas i gång för att hantera en kris? Kommer det finnas krav på X antal sjukhusplatser kopplade till varje bostad? Kommer vi prata p-tal, cykeltal och pandemital?

Jag tror att människans natur är att vilja mötas, finnas i ett sammanhang och vara nära varandra. Vi vill festa, diskutera, vila ihop och till och med om vi åker till ett tyst retreat gör vi det tillsammans med andra. Det enklaste vore ju att åka ut i skogen köpa mat för två veckor och sedan hålla käft – men tystnad upplevs bäst i närhet med andra. 

Läs även: ”Friska pensionärer efterfrågar nya typer av boenden” 

Social distansering är inte vår grej, jag tror dock att vi framöver kommer behöva tänka till över hur vi bygger stad som snabbt kan ställa om till en fysisk distansering. Frågorna är många och svaren få, framtiden kommer utvisa om vi får bestående stadsbyggnadsprinciper. Kanske kommer de att leva kvar lika länge som ordet salve.

Mona Kjellberg, senior konsult på Juni strategi

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev