Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Kan vi skapa en rättvis bostadsmarknad för de äldre?”

Publicerad: 11 mars 2020, 08:56

Mona Kjellberg skriver regelbundet krönikor för Fastighetsnytt.

Foto: Juni strategi

Filosofen Göran Collstes tankar kanske kan hjälpa oss att lösa problemen på bostadsmarknaden för äldre, skriver Mona Kjellberg.


Ämnen i artikeln:

Mona Kjellberg

Går det att skapa total rättvisa? Globalt har världens 26 rikaste personer mer tillgångar än hela jordens fattigaste hälft. I ett närmare exempel är vår bostadsmarknad i Sverige djupt orättvis och snett fördelad. De som står längst ifrån bostadsmarknaden är de som betalar absolut mest för sitt exempelvis tredjehandsboende. En del hävdar något så radikalt att det går att tänka sig en helt rättvis värld.

En del hävdar något så radikalt att det går att tänka sig en helt rättvis värld.

 Göran Collste, professor i applicerad etik vid Linköpings universitet, använder en allegori för att beskriva. Tänk dig att du bor i ett fint hus och har allt du behöver. Din närmaste granne däremot bor i ett ruckel utan el eller vatten och kan inte äta sig mätt. Tänk dig nu också, att din farfar för många år sedan angrep din grannes farfar, stal hans mark och förslavade hans barn och att era skillnader i levnadsvillkor i dag beror på dessa övergrepp i det förflutna. Är det då inte rimligt att din granne gör anspråk på en del av din mark och inkomst? Har du inte en moralisk skuld till din granne? 

Läs även: ”Friska pensionärer efterfrågar nya typer av boenden”

Juni Strategi har nyligen tagit fram en stor insiktsstudie för utveckling av bostäder riktade mot 65+. Studien beskriver bland annat hur vi kan få fler äldre att lämna villorna (utan att stanna vid en stampande diskussion om reavinstbeskattningen), hur förutsättningarna ser ut, vad man söker och varför de över 100 000 personer som flyttar frivilligt gör det varje år. Vi har 1 700 svar från hela riket i en stor enkätstudie, vi har genomfört ett stort antal djupintervjuer och i vanlig ordning studerat statistik och mönster utifrån ett nationalekonomiskt och beteendevetenskapligt perspektiv.

Resultaten är slående tydliga. När vi frågar uppger 58 procent av de äldre att de vill flytta i framtiden, men bostadsmarknaden är djupt orättvis. I synnerhet en stor andel av äldre kvinnorna boendes ensamma i småhus vill flytta – de är mer flyttbenägna än männen – och det är inte reavinstbeskattningen som stoppar dem! Dessa kvinnor som av vår bransch mer eller mindre utmålats som någon typ av husockupanter, som hindrar barnfamiljer från att få en bra bostad. Dessa kvinnor hindras av orättvisor. 

Historiskt ojämställt

Orättvisor i form av att de inte anses kreditvärdiga då deras pension är låg på grund av en historiskt ojämställd arbetsmarknad, och då det inte spelar någon roll att de har upp till flera miljoner i insats från sitt hus. 

Orättvisor i form av att de återigen är nybörjare på en bostadsmarknad som nu är digitaliserad där de förbises av institut och aktörer och där riktad information behövs för att få dem att checka in på bostadsmarknaden. 

Orättvisor i form av att de tillhör en generation med traditionella könsroller där mannen stått för en större del av ägandet och också skött ekonomin, kontakten med mäklare, bank och pensionsmyndighet.

Vi behöver hitta sätt för att underlätta för fler äldre att flytta ifrån den bostad som inte passar deras behov längre. Både för att öka den enskilde individens livskvalitet, men även för att skapa större flyttströmmar. Så var ska våra äldre flytta? Och hur? Kan man tänka sig Sveriges bostadsmarknad som filosofen Collstes allegoriby, att våra äldre grannar som skött vårt land, arbetat hårt och nu behöver hjälp med flytt kan få just det? Kan vi hjälpa våra äldre till en mindre, enklare och mer lättskött bostad genom att omfördela resurser, möjliggöra lån och lotsa dem rätt i den djungel som ett bostadsköp innebär?

Mona Kjellberg, senior konsult på Juni strategi

Ämnen i artikeln:

Mona Kjellberg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.