Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Jag litar inte längre på mina vänner

Publicerad: 18 januari 2016, 16:25

Jonas Björkman.

Foto: Tessin.

När jag tittar på film litar jag inte längre på rekommendationer från mina vänner – aggregerad data från hundratusentals människor garanterar att en film med över 7 i betyg på IMDB helt enkelt är sevärd. Digitaliseringen förändrar våra liv mer än vi tror, och det sker utan att vi tänker på det. Den finansiella sektorn är inte förskonad.


Ämnen i artikeln:

Tessin

Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer sex, 2015.

När jag tittar på film litar jag inte längre på rekommendationer från mina vänner – aggregerad data från hundratusentals människor garanterar att en film med över 7 i betyg på IMDB helt enkelt är sevärd. När jag bokar ett hotell kan jag med Tripadvisors rating redan innan avgöra hur jag kommer att trivas. Och Übers förarbetyg gör att jag tryggt vet vem som kör mig dit jag ska. Digitala tjänster gör inte bara mitt liv enklare – de gör det bättre.

Digitaliseringen förändrar våra liv mer än vi tror, och det sker utan att vi tänker på det. Den finansiella sektorn är inte förskonad. Finansiell teknologi ökar explosionsartat och utmanar bankernas hundraåriga oligopol med en servicenivå man som bankkund bara kan drömma om.

Digitaliseringen av finansbranschen är dock inget nytt. Redan på 80-talet grundade Olof Stenhammar det som senare skulle bli OMX, världens första privatägda elektroniska börsplats.

Skillnaden idag är att nätets kraft håller på att slå sönder finansbranschens informationsasymmetri som länge livnärt mellanhänder som banker, fonder och rådgivare. Den klassiska nationalekonomin antar att marknaden är genomskinlig. Det är det inte. Många fastighetsaffärer mäklas fortfarande bakom stängda dörrar inom en 300 meters radie från Stureplan.

När informationsövertagen försvinner går det inte längre att tjäna pengar på att komplicera enkla saker. Det är här nästa våg av digitalisering slår till. Genom att lyfta upp saker till ytan kan Airbnb samordna och tillgängliggöra en bransch till en bredare krets. Genom crowdfunding kan Tessin skapa en effektivare tillgång till kapitalmarknaden för fastighetsbolag, samtidigt som investerare kan bygga en fastighetsportfölj utan ett stort bankkonto och kontakter. Till det lägger man mätbarhet för att matcha serviceupplevelsen mot förväntningen. Det är business as usual – fast bättre. För alla.

Det är också här grunden för nya finansieringslösningar kommer att läggas. Crowdfunding av fastigheter beräknas globalt uppgå till dryga 2,5 miljarder dollar under 2015. Men crowdfunding är bara en väg framåt.

Med en snabbare och mer kostnadseffektiv tillgång till marknaden kan nya finansiella tjänster riva barriärer för fastighetsbolag som får en snabb och kostnadseffektiv tillgång till kapitalmarknaden. Och genom data kan vi ta bort spekulation och gissning ur ekvationen, vilket skapar en effektivare och transparentare marknad.

Finansieringslösningar kan därmed uppstå lokalt, närmare kassaflödena och ske med en snabbhet och kraft som tidigare inte varit möjligt. Transparens, information och insyn är det som tilltalar nästa generations investerare – inte minst i den tidigare så slutna fastighetsbranschen.

Jonas Björkman
Jonas Björkman, vd på Tessin, en crowdfunding-plattform för fastigheter

Ämnen i artikeln:

Tessin

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.