Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Instagrambekymmer i Barcelona

Publicerad: 14 augusti 2017, 11:44

Mona Kjellberg, senior konsult på Juni Strategi.

Vi vågar inte berätta för Marc att vi bor i en Air b’n’b-lägenhet. Men när jag kommer tillbaka till den fina balkongen så Instagrammar jag istället en bild på ett stort demonstrationståg mot uthyrning till turister och skäms lite.


Ämnen i artikeln:

Mona Kjellberg

Jag tar om selfien några gånger, men det blir ändå inte bra. Till slut är det kollegan som får posera på Air b’n’b-lägenhetens fina balkong. Jag lägger stolt ut fotot på Instagram. Det här med att privata lägenheter hyrs ut till besökare som oss är ju en fantastisk idé! Vi är på studieresa i Barcelona och ser fram emot möten med en stadsbyggnadskonsult, en arkitekt och kommunens stadsplanerare.

Dagen efter får vi en guidning i Barcelonas stadsbyggnadsprinciper, i hur politiker och tjänstemän med mycket stark hand driver igenom sina visioner. Här ska bli bilfritt! Här exproprierar vi bostäder och bygger en gågata i Raval! Här exproprierar vi butiker och omvandlar dessa till entréer till en offentlig park på de boendes innergård!

Men ett fenomen rår man inte på, berättar stadsplaneraren Marc bekymrat. Kommunen har infört fulla restriktioner mot att bygga nya hotell centralt i Barcelona, men den privata uthyrningen till turister är svår att stoppa. Hela stadsdelar i centrala Barcelona dräneras på permanenta boende, vilket får en rad negativa följdeffekter. Livsmedelsbutiker och närservice får svårt att överleva, bostadspriserna drivs upp av professionella uthyrare och det genuina Barcelona dör sakta ut. Det var OS 1992 som blev startskottet för den enormt stora turistvåg som idag besöker Barcelona varje år. Och nu kämpar staden för att inte dö av sin egen framgång. Turisterna lockas av Barcelonas genuina själ, fina saluhallar och barerna med stammisar. När turisterna sakta tar över stadsdelarna försvinner allt detta och staden lockar inte lika mycket. Barcelona blir till en teater – med endast publik. Framförallt vill de stolta katalanerna inte att deras stad ska dö på detta sätt.

Vi vågar inte berätta för Marc att vi bor i en Air b’n’b-lägenhet. Men när jag kommer tillbaka till den fina balkongen så Instagrammar jag istället en bild på ett stort demonstrationståg mot uthyrning till turister och skäms lite. Demonstrationståget leddes 2016 av Ada Colau. Nu har hon blivit Barcelonas borgmästare och präglar utvecklingen med fast hand.

I Sverige talar vi sällan om kopplingen mellan turism och stadsplanering. Detta trots att t.ex. Stockholm under förra sommaren hade nästan 4,5 miljoner gästnätter, en ökning med en miljon sedan år 2010. Fortsätter tillväxten bör vi redan i stadsplaneringsskedet fundera över hur vi kan ta hand om våra värdefulla turister på bästa sätt, samtidigt som staden behåller sin karaktär.

Vår unika upplåtelseform bostadsrätten gör också, till skillnad mot Spaniens ägarlägenheter, att bostäder inte kan hyras ut lika lätt. Trots att detta bidrar till trögrörligheten på vår bostadsmarknad kan jag inte låta bli att glädjas lite, då jag träffar grannarna i vår kvartersbutik och de frågar om min vistelse i Barcelona.

Mona Kjellberg
Juni Strategi & Analys

Ämnen i artikeln:

Mona Kjellberg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News