Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

I väntan på att bli omkörd

Efter att fastighets- och byggbranschen kunnat stå generellt oberörda, när andra branschers digitaliseringstakt ökat, märks nu hur förändringstakten även för vår bransch trappas upp. Fastighetsbranschen har en lång resa framöver för att tillvarata digitaliseringens möjligheter. Nu måste företag förbereda sig på förändring om de fortsatt vill vara konkurrenskraftiga även i framtiden, skriver Ina Djurestål, medlem i MERC Talangnätverk och projektingenjör på Skanska.

Publicerad: 7 april 2021, 12:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ina Djurestål.


Ämnen i artikeln:

Merc

Vi har under flera år fått följa hur företag i andra branscher som kläd- och bilindustrin, matvaruhandeln, bank- och finanssektorn med flera har fått möta digitaliseringen. De omprövar strategier och utvecklas fortfarande för att vara konkurrenskraftiga när spelplanen förändras. Exempelvis, se till klädindustrin där mindre bolag som enbart byggt sin plattform på e-handel lyckats ta stora marknadsandelar från jättar med traditionella butiker.  

Bygg- och fastighetsbranschen har varit förhållandevis förskonade mot konkurrenters snabba uppväxling. Det beror till stor del på att vår bransch bygger på långa ledtider med planprocesser, bygglov och produktionstakt men även en historisk svårighet att automatisera och robotisera stora delar av byggkedjan. Utöver det krävs ett stort finansiellt kapital för att kunna ge sig in i branschen om man ens har en förhoppning om att konkurrera med ett mellanstort bolag.  

Ny teknik möjliggör nya investeringar. Under pandemin har Kina 3D-printat småhus med syfte att sjukvårdspersonal ska få en egen plats för återhämtning. Mini-huset är 10 kvadratmeter stort, 2,8 meter högt och kostar 40 000kr/st. Det tar dessutom bara 2 timmar att printa ut huset. Den nya tekniken möjliggör en flexiblare användning av fastigheter som snabbare kan anpassas efter nya behov. För en tid sedan rapporterades att Amazon investerat i ett amerikanskt bolag som specialiserar sig på 3D-printing, automatisering och digitalisering.  

Även fast viss teknik ligger en bit in i framtiden innan den används i dagligdags finns teknik som kan användas i större omfattning redan nu. Tekniken för att producera unika flerbostadshus i både form och funktion byggt på prefabricerade komponenter finns redan i dag. Däremot saknas tillämpning i praktiken. 

Jag tror inte någon ifrågasätter om branschen kommer att digitaliseras, däremot kan man diskutera i vilken takt detta kommer att ske och hur omfattande förändringarna blir. Jag tror att vi i framtiden kommer att se hur nya företag kan få snabbväxande utveckling och ta stora marknadsandelar genom automatisering och digitalisering.  

Ina Djurestål, projektingenjör på Skanska, utsedd Topp 3 Årets unga fastighetskvinna, grundare Jämställdhetsbygget och medlem i MERC Talangnätverk.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Merc

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.