Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Hyresgäst i rekonstruktion eller konkurs – hur påverkas hyresavtalet?

Genom företagsrekonstruktion kan livskraftiga bolag få en andra chans genom skuldnedskrivning eller omstrukturering av verksamheten, skriver Hedvig

Publicerad: 12 januari 2021, 15:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Arkivbild.

Foto: Mostphotos.


Ämnen i artikeln:

hyresförhandlingar

Under rekonstruktionen kan gäldenären inte försättas i konkurs eller drabbas av utmätning eller avhysning. Det råder även ett förbud mot hävning av avtal på grund av betalningsdröjsmål om gäldenären med rekonstruktörens samtycke begär att avtalet ska fullföljas och ställer säkerhet. 

I regel förutsätter rekonstruktionen en uppgörelse med fordringsägarna, underhand eller genom ett offentligt ackord. Ett ackord omfattar oprioriterade fordringar per dagen för ansökan om företagsrekonstruktion och kräver viss majoritet för att fastställas av domstol. 

Läs även: Kraftig ökning av konkurs i detaljhandeln

Rekonstruktionens inverkan på hyresavtalet beror på om avtalet sagts upp före beslutet eller inte. Om uppsägning skett omfattas hyresvärdens krav på förfallna obetalda hyror samt skadestånd för resterande avtalad hyrestid av ackordet. Om hyresgästen vill fortsätta nyttja lokalen måste ett nytt hyresavtal tecknas. Rekonstruktörens samtycke till det nya hyresavtalet bör inhämtas eftersom samtycket ger så kallad superförmånsrätt för fordringar enligt det nya avtalet i händelse av i konkurs. 

Hävningsskyddet medför att uppsägning inte kan ske vid begäran om fullföljd.

Ibland finns obetalda hyror utan att hyresavtalet sagts upp vid rekonstruktionens inledande. Hävningsskyddet medför att uppsägning inte kan ske vid begäran om fullföljd. Obetalda hyror vid ansökan om företagsrekonstruktion omfattas av ackordet medan hyresbetalningarna under rekonstruktionen brukar säkerställas genom förskottsbetalning. Om säkerhet saknas och hyresbetalningar uteblir under pågående rekonstruktion bör även sådana krav samt krav för återstående hyrestid omfattas av ackordet då det är fråga om samma hyresavtal. 

Hyresgäst i konkurs 

Om hyresgästen försätts i konkurs får hyresvärden säga upp avtalet i förtid om inte säkerhet ställs inom viss tid och inte heller konkursboet inträder i avtalet eller, om hyresrätten får överlåtas, överlåtelse sker. 

Om konkursboet inte inträder ska lokalen återlämnas inom en månad efter anmodan. I annat fall är konkursboet direkt ansvarigt för hyran från och med konkursbeslutet fram till dess att återlämnande sker. Rätten för konkursboet att kvarstanna i lokalen gäller inte om hyresrätten förverkats före konkursen. Då måste konkursboet återlämna lokalen omgående. Förverkandeuppsägning kan ske även under pågående konkurs om det finns förfallna hyreskrav. 

Läs även: Köpare står utan skydd vid konkurs

Förfallna och framtida hyreskrav samt skadestånd för förtida upphörande utgör samtliga oprioriterade fordringar i hyresgästens konkurs. Även om det blir aktuellt med utdelning på sådana fordringar är utdelningen ofta begränsad. Det är därför viktigt att hyresvärden vid avtalets ingående genomför en kreditprövning samt inhämtar säkerheter för att minska risken för hyresförlust.

Hedvig Mårstad, advokat och partner i advokatfirman Schjødt

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

hyresförhandlingar

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.