Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Hör skokartongen studentlivet till?

Publicerad: 10 juni 2016, 07:47

Caroline Sundberg.

Foto: SFS.

Vi är ”gnälliga, förslappade och curlade”. Hårda ord brukar ofta riktas mot oss studenter, särskilt i diskussionen om bostäder då vi förväntas bo i en dyr skokartong – ”det hör ju studentlivet till”. Men precis som alla andra förtjänar vi studenter ett tryggt hem.


Ämnen i artikeln:

Studentbostäder

Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer tre 2016.

Vi är ”gnälliga, förslappade och curlade”. Hårda ord brukar ofta riktas mot oss studenter, särskilt i diskussionen om bostäder då vi förväntas bo i en dyr skokartong – ”det hör ju studentlivet till”. Men precis som alla andra förtjänar vi studenter ett tryggt hem.

Det råder en nationell bostadsbrist och resurssvaga grupper drabbas hårdare än andra. Trots att studiemedlets köpkraft är starkare än någonsin är studenter en fortfarande en resurssvag grupp i samhället. I dag ligger studiemedlet på 9904 kronor i månaden och på den inkomsten ska vi klara av att betala hyran – förhoppningsvis för en bostad som vi har fått tag på vid terminsstart. Från dag ett på våra utbildningar ska vi vara redo att studera.

Ett tryggt hem är viktigt för att få livspusslet att gå ihop. Jag vill ha ett hem där jag vet att jag får bo under hela terminen så jag slipper det konstanta letandet efter en ny adress dit min post ska skickas. Jag vill ha ett hem som jag har råd att betala hyran för. Jag vill att det ska vara mitt aktiva val att jobba vid sidan av mina studier för att öka inkomsten eller för att få arbetslivserfarenhet.

Hur drabbas studenter? När tillgången till bostäder för oss studenter inte möter behovet uppstår problem. Många studenter oroar sig över var de ska bo nästa natt. Jag har under min studietid mött studenter med andra- och tredjehandskontrakt, med korta uppsägningstider och osäkra kontraktsformer.

Många studenter, mig själv inräknad, har även behövt jobba extra för att få pengarna att räcka till hyran. Vi må ha få lärarledda timmar, men en utbildning som bedrivs på heltid ska också få lov att uppta så mycket tid i våra kalendrar.

Dagens boendesituation och den ständiga oron över hur ekonomin ska gå ihop skapar stress och psykisk ohälsa. Denna oro leder till att många studenter inte kan fokusera fullt ut på sina studier.

Vad behöver ske? Det är dags att ta ansvar och bygga fler bostäder, såväl för studenter som för andra grupper i samhället. Att bygga bostäder tar tid. Men som ett första steg i väntan på att både upphandling och planprocesser ska bli smidigare måste bostadsbidraget ses över. I dagsläget är det svårt och komplicerat för studenter att bli beviljade bostadsbidrag.

Det behöver också bli tryggare för hyresgäster på andrahandsmarknaden. Vi vill slippa fler historier om studenter som blir sexuellt trakasserade eller ekonomiskt utnyttjade.

Men framför allt, om vi vill skapa ett långsiktigt byggande av bostäder som studenter kan efterfråga behöver det blir mer lönsamt att bygga hyresrätter. För att öka lönsamheten bör den samlade beskattningen av bostäder vara neutral inför upplåtelseformen.

Det är inte den enskilde studentens fel att det råder bostadsbrist, att hyran är för hög i relation till studiemedlet eller att andrahandsuthyrningen inte är rättssäker. Om regeringen vill bygga en långsiktig och stark kunskapsnation behöver studenter bättre förutsättningar. Ett tryggt hem är en början.

Caroline Sundberg
Ordförande, Sveriges Förenade Studentkårer

Ämnen i artikeln:

Studentbostäder

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.